Oroszországi nukleáris baleset: az oroszok semmit sem tanultak Csernobilból!

Ugyanaz a tényeket elhallgató, a kudarcokat elfedő és a nukleáris baleseteket eltitkoló attitűd van hatalmon, csak most nem a vörös zászló, hanem az orosz lobogó égisze alatt követnek el végzetes hibákat.

A múlt héten csütörtökön történt Oroszország északi-tengeri partvidékén, történt egy nukleáris baleset. A szakhatóságok naiv tájékoztatását pillanatok alatt törölték a honlapokról, a hatalom feltételezhetően próbálta eltussolni a baleset tényét, sőt a mérések ellenére azt is tagadták, hogy lenne bármiféle sugárzás. Végül néhány nap után az orosz állami atomenergiaipari vállalat, a Roszatom - tudják, amelyik Paks2-öt fejleszti! - az végül kénytelen volt beismerni, hogy kisebb nukleáris robbanás történt. Egy picivel később pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem akármi, hanem egy nukleáris rakéta sugárhajtóműve robbant fel tesztelés közben.

Most az is kiderült a balesetben megsérült, sugárfertőzött embereket az arhangelszki kórházba szállították, ahol „elfelejtették” értesíteni az orvosokat és ápolókat, hogy a sugár fertőzöttekkel állnak szemben, így azok mindenféle óvintézkedés nélkül kezelték a pácienseket.

A lakosság és a hatalom bizalmi viszonyáról mindent elmond, hogy amikor az orosz kormányzat el kezdte tagadni a baleset tényét, szinte azzal egy időben a környék gyógyszertárai kifogytak a sugárfertőzés ellen alkalmazandó jódból.

A látszattal ellentétben Vlagyimir Putyin hatalma jelentősen megrogyott, támogatottsága megcsappant, a diktatúra pedig folyamatosan keménykedik a kritikus hangokkal, bebörtönzésekkel próbálják elhallgattatni az ellenzéki tüntetőket.