Tatabánya: Fenyegetéssel némítanák el a sztrájkra készülő fogorvosokat

A városban több, a szeptember 2-13 között tartó, országos figyelemfelhívó akcióra készülő, a valóságot lakossági tájékoztatókon hirdető fogorvosnál ellenőrzést helyeztek kilátásba. Az sztk-s orvosok évek óta komoly gondokkal küzdenek, a polgármesteri hivatal a tájékoztatókat is leszedette velük.

Kedves Pácienseink! Az alapellátó („körzeti“) fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek, még akkor is, ha Önök ebből a mindennapi kezelések során nagyon keveset, vagy talán semmit sem tapasztalnak. Az Egészségbiztosító által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelések költségeit. A fogaszati ellátás finanszírozásában meglévő problémákat a Magyar Orvosi Kamara rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, azonban sajnos érdemi és lényegre törő megoldás nem születik

- olvasható nagyjából ezer rendelőben a kihelyezett, lakosságnak szánt ismertetőn a segélykiáltás egy része. A fogorvosok, akik szerint a jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését, most attól tartanak, hogy a tervezett sztrájkig a többi polgármesteri hivatal is a tatabányaihoz hasonló elnémítással kívánja „kezelni” a problémát.

A szeptemberi akció során, amikor a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkezők sürgősségi ellátását vállalják, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nagyon sok a betöltetlen fogászati, a gyermek- és iskolafogászati körzet, a helyettesítés szabadság, betegség vagy gyermekvállalás idején gondot jelent, ahogyan a gépek, berendezések javítása, karbantartása, új eszközök beszerzése is.

A hajdani bányászvárosban az önkormányzat több ízben levélben figyelmeztette a rakoncátlan orvosokat, hogy nem támogatják a kezdeményezést, majd arra utasították őket, hogy vegyék le a kihelyezett lakossági tájékoztatókat. Hozzátették, hogy az önkormányzat és az orvosok közötti szerződés mindkét fél számára irányadó, az ettől elérő teljesítés szerződésszegésnek minősül. Az akció pedig nem felel meg a sztrájkról szóló törvénynek, munkajogi szempontból jogellenes, a hatályos szabályozás nem ismeri a „figyelemfelhívó akció“ jogintézményét.

A közfinanszírozott fogorvosi ellátás az az ágazat, amely a kormányzat szerint nem is létezik, ellenben 6-7 millió ember veszi igénybe. Csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál évi 5,3 millió megjelenés van lejelentve, vagyis még hivatalos adat is van róla, hogy nem fantomágazatról van szó. Az egymást követő kabineteknek lassan húsz éve nem sikerül megoldaniuk az „sztk-s fogorvosok“ helyzetét

- mondta Nagy Ákos fogorvos, a kezdeményezés szóvivője, aki attól tart, más településeken is megfélemlítéssel kell szembenéznie kollégáinak.

Tatabányán „mellesleg” Schmidt Csaba (Fidesz) a polgármester. Így tehát érthető, ha az őszi választásokhoz közeledve nagyon kínos ez az ügy, a valóság elfedése pedig évek óta működő recept, ha kormánypárti „megoldásról” van szó.