Cigánysor(s): Kormányon semelyik pártnak nem állt érdekében a cigányság konszolidálása – videó!

A cigánysorok ugyanis az aprópénzen megvásárolható szavazóbázist jelentették egykor az SZDSZ-nek, éppúgy ahogyan most a Fidesznek is.

Az viszont, hogy ez a szándékos politikai tétlenség, tudatos szellemi sorvasztás mit jelent a jövőre nézve, egyelőre nehéz megjósolni. Hiszen a magyar populációban a cigányság aránya egyre magasabb, miközben az iskolázottság, a népegészségügyi helyzetük - beleértve a függőségeket, pontosabban a dizájnerdrogok használatát -, a kilátástalan életkörülmények tekintetében körülbelül ugyanazon a szinten vannak ma is, mint mondjuk negyven évvel ezelőtt, sőt... Ha ebből a nézőpontból vizsgáljuk a cigányság helyzetét, akkor egyáltalán nem túlzás azt állítanunk, hogy a magyarországi roma lakosság a rendszerváltás legnagyobb vesztese.

Ezeket az embereket ugyanis a hatalom, a rendszerváltoztatás után kormányra került pártok - lett légyen az balliberális vagy nemzeti populista – elsősorban olcsó szavazatként, urnához vezethető tömegként, megvásárolható választói tömbként, politikailag könnyedén irányítható biomasszaként kezelte. Orbán Viktor is feltehetően erre gondolhatott, amikor "rejtett erőforrásként" aposztrofálta a hazai cigányságot... A nagy politikai pártok által felfuttatott cigányvezetők pedig a hatalom alamizsnájáért cserébe, a szavazatbizniszből gazdagodó cigányvajdák szövetségeseiként - Horváth Aladártól Farkas Flóriánig – feláldozták és végső soron elárulták saját népük legfontosabb ügyét, a társadalmi integrációt, a valós és az érintett közösségek részéről is érzékelhető felzárkóztatást. 

Másik főállításunk tehát, hogy hatalmon semelyik pártnak - semelyik kormánynak - nem állt érdekében a cigányság helyzetének valós konszolidálása. A nagypolitika ugyanis pragmatikusan és a politikai logikának megfelelően - éppúgy, ahogyan azt a kivéreztetett kisnyugdíjasokkal és a rabszolgasorban élő közmunkásokkal teszi - szavazógépekké degradálta a hazai cigányságot, annak ellenére, hogy napnál is világosabb: hogyha ez így marad, akkor hatalmas társadalmi gondokkal kell szembenéznünk és szinte megoldhatatlan bajokkal fogunk szembesülni néhány évtizeden belül.

Erről, illetve a problémához kapcsolódó érdekes kérdésekről beszélgetett egymással a „józan közép” három újságírója Dévényi István, Reichert János, illetve Tompos Ádám a Magyar Hang Flaszter című műsorában.