Novák Katalin szerint nő a gyermekvállalási kedv, de még a KSH statisztika is az ellenkezőjét mutatja

A Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciáján magasztalta a kormány népesedéspolitikáját a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A kormány családpolitikája nyomán 9 év alatt 42 százalékkal nőtt a házasságkötések száma és 21 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv - jelentette ki Novák Katalin. Hozzátette, hogy bár a terhességmegszakítások száma még mindig magas, soha nem volt olyan alacsony mértékű mint jelenleg.

Aztán "elmúltnyolcévezett" egy kicsit, hiszen ez egyetlen fideszes narratívából sem maradhat ki:

2002 és 2010 között, vagyis a nyolc éven át tartó családellenes baloldali kormányzat alatt 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma - mondta.

Amúgy pont egy héttel ezelőtt jelent meg az a KSH statisztika, miszerint az első féléves demográfiai adatok mindenben rosszabbak, mint az egy évvel korábbiak. 

7057 gyermek jött világra, ez 6,3 százalékkal, vagyis 478 újszülöttel kevesebb, mint tavaly júniusban, ezzel szemben 9776 fő vesztette életét, ami 2,7%-kal, 258 fővel több az előző év azonos havinál.

Könnyen megállapítható, hogy mivel a születések száma mérséklődött, a halálozásoké pedig nőtt, a havi természetes fogyás a 2018. júniusi 1983-mal szemben 2719 fő volt, ez igen jelentős, 37 százalékos növekedést jelent.

De a Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciáján az számít, amit Novák Katalin mond.