Fidelitas: Sok kis csicska Habonynak is elkél

Szintet lépett a Fidelitas nevű, Fidesz által újragondolt KISZ. Sok időnek kellett eltelnie, hogy ne wellness disznóvágás, verekedés, korrupció vagy épp gyilkossági ügy kapcsán halljunk róluk. Ugyan nincs több releváns funkciójuk, mint azt a látszatot kelteni, hogy a kormány környezetében még mozognak 75 év alattiak is, mégis ők kapták azt a megtisztelő feladatot, hogy matricákkal véssék az ellenzék tudatába örök mementóul: így jár, aki az ellenséggel hál.

Kemény srácok ezek a fidelitaszosok. Április végén Böröcz Laci elnök kavarta fel kérlelhetetlenül a közélet állóvizét milliárdos ügyben, és egy frenetikus sajtótájékoztatón mutatta meg, hogy a fideszes ifjúság tehetséges, intelligens, tettrekész, kiváló rétori képességekkel felvértezett tagokból áll, akik bármikor „kihozzák a napfényre” a „csicskatartókat”. A múlt héten aztán a „kreatív” plakátkampányukon felbuzdulva akcióba léptek, és talán az Aprófalva Óvoda délutáni kiscsoportos foglalkozásainak egyikén látottakat kimaxolva elkezdtek matricákat ragasztgatni arra, amit ők csicskának véltek: Index, Hír Tv, Jobbik-irodák, sőt kapott Vona-Szabó Krisztina, Vona Gábor felesége, Gyöngyösi Márton és Novák Előd családja is. Hogy a gyermeteg, nevetséges, és egyben szánalmas próbálkozásuk minden bizonnyal hátrányukra változtatja a társadalom róluk alkotott képét, nem igazán jött át nekik. „Show must go on” – mondhatták, s a hétvégén sem pihentek, egy Simicska Lajost és az Index újságíróit ábrázoló tablóképet is bevittek a portál szerkesztőségébe.

Böröcz Laca sajtótájékoztatón, majd a televízióban nyújtott színvonalas produkciója után már nem mertek semmit a véletlenre bízni, szemmel láthatóan inkább súgógépről olvasták fel a gazdáik által megfogalmazott sorokat. Érthető, hiszen a Fidelitas elnökének korábban papírról sem ment. Böröcz Laci egyébként annyira bátor, hogy amióta a gondolkodni képes internetfelhasználók rajta röhögnek, Facebook-oldalának nyilvánossága komoly csorbát szenvedett. Nem látszik már például az a korábbi kép, amikor Kiss Tibivel pózol kielégülve. A kép készültekor ez pozitívum lehetett, mert akkor még nem küldte el a Quimby énekesét a Fidesz-tartóoszlop Bayer a kurva anyjába.

Na mindegy, ennél azért erősebb tények is vannak, melyek a konzervatív krédójú ifjúsági tömörülés „hitelességét” igazolják. Az olyan elhanyagolható részletektől el is tekinthetünk, mint hogy Ágh Péter, aki hat éven keresztül volt országos elnök annak idején boldogan vigyorgott a napfényen Simicska mellett. Ja, meg attól is, hogy Simicska Ádám egészen március végéig a Fidelitas tagja volt. Szelektív emlékezet, erre szokták mondani, de tudjuk, hogy rengeteg pszichoaktív szer van, mely súlyos memóriazavarokat eredményezhet, ráadásul a robotizált biomasszaként szajkózott propaganda egy idő után szenilitást is okozhat.

Apropó: pszichoaktív szer. Egyes információk szerint a Fidelitas tagjai gyakran megfordultak a Vizoviczki-féle szórakozóhelyeken, ahol köztudottan nem a macifröccs pörgette fel a bulit. Végül is, felejthető információ. Ahogy felejthető a wellnes disznóvágás, az EU-s pénzek körüli kavarások, vagy a gyilkossággal vádolt Gál Roland, korábban Fidelitas-tag ügye is.
Magyarországon, 2017-ben ilyen egy „hiteles” ifjúsági szervezet, a Fidesz utánpótláscsapata. (Bár egy mondatban szerepeltetni a „Fidesz” és az „ifjúság” szavakat önmagában meglehetősen életidegen.)

Úgy tűnik, hogy a Fidelitas kiscsicskáinak már meg is van a jutalma az elvégzett „munkáért”, néhány százmillióval simizhetik meg a gazdáik a buksijukat a matricázásért. A Nemzeti Tehetség Program keretein belül százmilliókat kaphat a Fidesz ifjúsági szervezetéhez több szálon kötődő cég, az Új Nemzedék Központ (ÚNK) Nonprofit Kft. – tudta meg a Magyar Nemzet. Hasonlóan az idei évhez, jövőre is 300 milliós támogatásra számíthatnak a költségvetésből. A Nemzeti Tehetség Programban meghirdetett pályázatokon tavaly 312 millió forintnyi megbízást kaptak, idén márciusban pedig kapásból 110 milliót. Az idei tételek ráadásul tovább gyarapodnak: az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívása szerint néhány pályázaton kizárólag ők indulhatnak.

A hiteles szervezet élén pedig ugyebár egy hiteles ember áll. Böröcz Laci, aki 2015-ben a magukat civilnek hazudó pártaktivisták tevékenysége ellen” akart fellépni a zseniális povokátorfigyelővel, majd azzal tette magát és szervezetét még inkább köznevetség tárgyává, hogy egy interjúban elismerte, azt sem tudja, mit jelent a provokátor szó. Egyébként Rogán Antal polgármestersége alatt lett önkormányzati képviselő, a Fidelitasban volt helyi, megyei vezető, majd ügyvezető alelnök, végül 2015 márciusában választották elnökké, emellett alpolgármester is Budapest belvárosában. Rendkívül magasztos célokkal – mint a fiatalok élethelyzetének javítása, a munkahelyteremtés, a családtámogatási rendszer erősítése – akarta sebességbe tenni a karrierjét. Ugyan érthető módon ezek eltörpülnek a jelenleg zajló matricás honvédelem mellett, biztos komolyan gondolta annak idején. Az az ordító nepotizmus, hogy testvére öt trafikot is elnyert, amúgy nem befolyásolta egy percig se létjogosultságát a szervezet élén. Ez mind szerves része a polgári, keresztény értékrendnek.

Habony Árpi Fidelitas bulin, 2004-ben
Habony Árpi Fidelitas bulin, 2004-ben

Alighanem kijelenthetjük, hogy az ilyen Böröcz-félék hordozzák a magyar valóság egyik legfontosabb üzenetét: azok mernek másokat „csicskázni”, akik önként váltak kilóra kimért, puhatestű csúszómászóvá, és akiknek a megalkuvó lelkében soha nem létezett más narratíva, kizárólag az, amit a gazdáik szajkóznak.

Magukat keresztény alapokra épülő ifjúsági csoportnak nevezik, de a politikai ellenfelek családjának szánalmas támadása azért ráfér erre a skálára, és mindez még csak nem is válik a szélsőséges tartományban értelmezhető jelenséggé a billentyűket hőbörögve verdeső, képernyőre nyálat csorgató kommentbirkákká züllesztett követőik szemében. „Ez igen, fiatalok, így kell ezekkel bánni!” – böfögik oda a poszt alá, majd visszanavigálnak a ripost.hu-ra elolvasni Terry Black intelmeit. Ők a tűpontos lenyomatai az ingerekre előre kódolt válaszokat adó ösztönlényeknek.

És rajtuk felkapaszkodva azok a „fehérerkölcsű” „szabadságharcosok” akarják most „megcitálni a milliárdosok bajszát”, akik még a csicskák csicskájának is a csicskásai. Abban a kasztrendszerben csinovnyikok, amelynek a náluk jóval feljebb álló tagjai simán eladnák 2 százalékpontért a saját anyjukat is, és akik Habony Árpi és Finkelstein V.I.P kategóriás nyaloncai. De az az igazság, hogy pont ennyire vagytok jók. Hogy értelmezzétek egy matrica használati utasítását suttyomban vagy az éj leple alatt, mert szemtől szemben azért nem akkor az az ego meg a hatalmi arrogancia, majd kellő távolságból „hősként” posztoljatok egyet a Facebookra.

A munka végeztével valószínűleg gondolatban átlibbentek Ibizára, még rárántotok párat Viktor fényképére, majd nyugtázzátok, hogy megcselekedtétek, amit megkövetelt a haza. Nyilván nem érzitek magatokat hitványul, mert a szinte kézzel tapintható szolgalelkűségeteken felbuzdulva belétek programozták, hogy ez így jó. Csak halkan kérdem: Nem kellene elgondolkozni azon, mit kezdtek majd magatokkal néhány év múlva? Mondjuk, a NER összeomlott falainak romjaira nyugodtan ragasztgathatjátok majd a matricáitokat. Akkor is pont annyi jelentősége lesz, mint most.

(Nyitókép forrása: Facebook/Böröcz László)