Nem tudsz megválni szeretett kutyádtól vagy macskádtól? Nyugi, simán klónoztathatod!

Emlékszel a lassan 20 éve bemutatott, A hatodik napon című filmre, amiben Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) egy este arra ér haza, hogy egy tökéletes hasonmása ölelgeti a feleségét és eszi a születésnapi tortáját? Nos, Adam Gibson sorsára talán (még) nem juthatunk, de a dilemma, ami a filmben a főhősben felmerül, miszerint kislánya házikedvencét klónoztassa-e, már akárkiben felmerülhet.

A kisállatklónozás ugyanis már egyáltalán nem egy futurisztikus képzelgés, hanem a valóság, sőt egyre inkább rutinszerű szolgáltatássá válik, legalábbis Kínában. Kutyákat már régóta klónoznak, mostanság pedig az ebek örök ellenségeinek gyártása is kezd elterjedni, hogy a tehetős gazdik vágyát - vagyis, hogy az új állat tulajdonságai hasonlítsanak az eredetiéhez, és az legalább annyira szeresse őket - teljesítsék.

fokhagyma_1.

Fokhagyma 1.

Fokhagyma, a 22 éves üzletember Huang Yu macskája ugyanis rendkívül nagy figyelmet kapott, vagyis a kis szőrmók halála után véghezvitt klónozása. Huang még év elején rendelte meg a Sinogene nevű állatklónozó cég szolgáltatását, és ők - a vállalat praxisában először - hét hónap le is szállították neki a klónt, amely a képek alapján nem teljesen hasonlít az eredetire.

fokhagyma_2

Fokhagyma 2.

A művelet egyébként átszámolva 10,5 millió forintba került.

Más országokban is klónoztak már macskákat, Fokhagyma esete viszont azt jelzi, hogy Kína szerepe igencsak jelentőssé válhat e téren is, hiszen fénysebességgel fejlődik náluk a biotechnológia, ráadásul a rendelkezésre álló forrásoknak, és az etikai akadékoskodástól mentes szabályozási környezetnek köszönhetően könnyen megjósolható, hogy rövid időn belül a csúcsra törhetnek.

Az említett cég egyébként bejelentett, hogy már 100-nál is több gazdi tárolja náluk kedvenc DNS-mintáját, arra az esetre, ha az eredeti négylábú verzió elpusztulna, rögtön megrendeljék a másolatot. Kutyák és macskák mellett lovak másolását is vállalják.

Fokhagyma esetében egyébként egy régóta használt módszert alkalmaztak:

bőrsejteket izoláltak az eredeti állatból, majd magjukat beültették macska-petesejtekbe. Az összeolvadásukat elektromos árammal stimulálták. 40 embrió keletkezett, amelyeket négy dajka anyába ültették. Három terhesség jött létre ezekből, kettő azonban vetéléssel végződött.

Tegyük fel, hogy a pénz nem számít! Te klónoztatnád a háziállatod?

Egyébként, ha Kínában ilyen lehetőségek vannak, és egyelőre rugalmasak szabályozások is, vajon mennyi időbe telik, amíg emberekkel is elkezdenek majd kísérletezgetni?