Orbánék ismét lebuktak: Közel 40 milliárd forinttal többet adott az EU határvédelemre, mint amennyit a fideszesek hazudnak!

"Mi védjük az uniós határokat, ezért szeretném elérni, hogy legalább az eddigi határvédelmi költségek 50 százalékát átvállalja Brüsszel" – ortályoskodott néhány hete Angela Merkellel még a Páneurópai piknik 30 éves jubileumának ünnepi pillanatában is lókupec módjára Orbán Viktor.

Pedig:

Csaknem hétszer több pénzt adott az EU határrendészeti, biztonsági, és migrációval kapcsolatos kiadásokra Magyarországnak, mint amennyit a kabinet állít. (…) Hollik István kormányszóvivő nemrég arról beszélt, hogy Magyarország 504 milliárd forintos (csaknem 1,6 milliárd euró) határvédelmi költségei után az EU csak 6,6 milliárd forintot (20 millió eurónyi összeget) hajlandó kifizetni. Az Európai Bizottság szóvivői irodája ugyanakkor arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a 2014 és 2020 közötti ciklusban Magyarország „110 millió euró előirányzott összeget kapott” az említett területekre, ezen felül pedig – egyedi kérelmek alapján – 27 millió eurót folyósítottak a rendkívüli költségekre, a teljes összeg tehát 137 millió euró.

- írta meg a Népszava.

Cseppet sem csodálkoznánk, ha a Brüsszel által küldött tízmilliárdoknak hűlt helye lenne az államkincstárban, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a hatalmas összeg már réges-régen elvesztette közpénz-jellegét, kvázi ellopták. Miért lenne éppen ez az uniós forrás a kivétel?