Jakab Péter: Ha őfelségétől elvesszük a birtokait, akkor el fogjuk venni a trónját is! - interjú

Jakab Péterrel, a Jobbik frakcióvezetőjével és egyben legnépszerűbb politikusával beszélgettünk az önkormányzati választások előtt egy hónappal a Jobbik néppárti politikájáról, az ellenzék októberi esélyeiről és az országban meglévő bérkülönbségekről, no meg sok minden másról.

Zsúrpubi: A kormánypárti lakájmédiában - a mihazánkos puccskísérlet kudarca óta - hétről-hétre bizonygatják, hogy a Jobbik néppárti politikája sikertelen, párton belül vereséget szenvedett és mostanában itt-ott lehet olvasni arról is, hogy konzervatív fordulatra van szükség. Ön mit gondol erről?

Jakab Péter: A tény az, hogy a néppárti politikával érte el a Jobbik történetének legjobb eredményét, az más kérdés, hogyha az ember a kormányváltást jelöli meg győzelemnek, ahhoz képest minden más már a vereség érzetét kelti.

Konzervatív fordulatra meg azért nincs szükség, mert mi jobbikosok eleve azok vagyunk.

Csak ez rajtunk kívül épp senkit nem érdekel. Az az ember, aki a túlélésért küzd, akit ki akarnak lakoltatni, aki nem látja a rabszolgabérrel külföldre üldözött gyerekét, aki hó végén nem tudja kifizetni a rezsit, vagy a gyógyszert, és sajnos ma a társadalom többsége ilyen, azt pont nem érdekli, hogy én mérsékelt jobboldali, keresztény, konzervatív nemzeti érzelmű családbarát ember vagyok, és az se érdekli, hogy politikusok miről ideologizálnak budapesti kávézók karosszékeiből. Őt az érdekli, hogy valaki menjen oda közéjük, és segítsen túlélni a mát és megérni a holnapot.


ZsPB: Néhány hónapja posztolt egy fotót, amelyen Vona Gáborral beszélget. Szoktak találkozni? Tudja esetleg, hogy Ő vajon mit gondolhat erről?

J.P.: Szoktunk beszélgetni, de ezt speciel nem kérdeztem meg tőle.

Szerintem az, aki kudarcként éli meg a néppárti politikát, az egyszerűen megfáradt a rezsimmel vívott harcban, és a további küzdelem helyett inkább azt várja, hogy a rezsim egyszer megbukjon és mi majd akkor ott legyünk, hogy a Fidesz-árváknak legyen hová bekopogniuk.

Ehhez meg elég azt mantrázni, hogy mi egy jobboldali párt vagyunk, és várjuk a bekopogtató fideszeseket. Ez a várakozás teóriája, amivel az a baj, hogy a politikusoknak lehet, hogy van idejük várni, de a nemzetnek nincs. Én nem megvárni akarom a rezsim bukását, hanem ki akarom harcolni. Ahhoz pedig minden tisztességes magyar emberre szükség lesz, akiket kötelességünk is képviselni.

2010 óta politizálok, de soha egyetlen hozzám forduló választótól sem kérdeztem meg, hogy jobb- vagy baloldali, illetve, hogy milyen ideológiában hisz. Egyet kérdeztem meg, hogy miben segíthetek. Ez a néppárti politika. A nemzet egészét képviselni. Hozzáteszem, ezért kapjuk a fizetésünket.

Aki szerint elég, ha mondjuk 10 százaléknyi jobboldali keresztény konzervatív kiábrándult fideszest képviselünk, annak azt üzenem, hogy a fizetésének is csak a 10 százalékát vegye fel.

ZsPB: A Disputa után jelentette be Rónai Egon Egyenes beszéd című műsorában, hogy indul az őszi tisztújításon és ringbe száll a Jobbik elnöki pozíciójáért. Végül miért döntött így? Nem elégedett a jelenlegi vezetéssel? Mi az, amin változtatna?

J.P.: Sneider Tamást a párt történetének legkritikusabb időszakában választották elnöknek. És megmentette a pártot attól, hogy a Fidesz végleg bedaráljon bennünket. Az azóta eltelt idő nem a megújulásról szólt, hanem a túlélésről. Tamás stabilizálta a pártot, itt az ideje felhúzni erre egy karizmatikus, érzelemgazdag és közérthető politikát. Tudomásul kell venni, hogy letehetünk mi az asztalra akármilyen jó szakpolitikai programot, ha az embereknek a saját hétköznapi problémáik mellett nincs idejük szakpolitizálni. A Fidesz ezt tudja, ezért érzelmeket ad az embereknek, méghozzá az egyik legkártékonyabbat, a gyűlöletet, amivel egymás ellen fordítja a magyarokat.

Én ezzel szemben az igazság kimondásának a katarzisát akarom megadni.

Igenis érezze az egyszerű melós, ki az igazi ellenség: nem a hullafáradt honfitársam, hanem az őt kizsigerelő hatalom. Ezért nem a hatalommal, hanem a honfitársammal kell szolidaritást vállalni. Ha őt megtámadják, kiállok mellette, megvédem, és elvárom, hogy ő is álljon mellém, ha engem támadnak. El kell érni, hogy a Fidesz fegyverét, a gyűlöletet, a megosztást kioltsuk a szolidaritással, az egymás mellett való kiállással. A fegyverét vesztett hatalom pedig vagy elkezdi végre szolgálni az országot, vagy megbukik. A nemzet mindkét esetben nyerni fog. Azzal, hogy az indulásomat bejelentettem, pontot akartam tenni a találgatások végére. Az országot járva nagyon sok jobbikos aktivista, szimpatizáns jelezte, hogy legyek a Jobbik elnöke, de rengeteg, politikában csalódott ember is megkeresett, hogy a parlamenti felszólalásaimnak köszönhetően újra hinni kezdett abban, hogy van értelme foglalkozni a közélettel. Ha valakit azzal tudok végre kihozni a közönyből, hogy magam nagyobb aktivitást vállalok, akkor megteszem. A Fidesz legfőbb szövetségese ugyanis épp a közöny. Ha azt legyőzzük, a többi is menni fog...


ZsPB: Az EP-választás nagy kudarc volt a Jobbik számára. Mit gondol, októberre össze tudják szedni magukat?

J.P.: A Jobbik az egyik legnehezebb időszakán van túl. Ahhoz, hogy októberben jó eredményt érjünk el - megfelelő kampánykoordináció mellett - 101 százalékon kell teljesítenie mindenkinek. Kint kell lenni az emberek között, az utcán, a piacon. Én magam végigjárom a vidéket, hogy felrázzam az embereket. Megjegyzem a vidékiek szeretete, amellyel Somogytól Szabolcsig fogadnak, nekem is új pozitív energiákat ad. Egymást erősítjük, és ha ez az erő egy irányba mutat, annak látható eredménye kell, hogy legyen.

ZsPB: Az önkormányzati választások koordinálása olyan felemásra sikerült: Budapesten például csak egyetlen koordinált polgármester-jelöltjük van. A lakájmédiából viszont folyamatosan azt szajkózzák, hogy egy gyékényen árulnak Gyurcsányékkal. Ön hogyan látja ezt?

J.P.: Sajnos, az elmúlt években nem sikerült elérni azt, hogy Budapesten a Jobbik érdemben meg tudjon erősödni, szemben a baloldalinak mondott pártokkal. A néppárti politika épp arra lehet garancia, hogy a fővárosban is elérjük azt, amit elértünk sok helyen vidéken, ahol egy baloldali szavazó gyomorgörcs nélkül tudja egy jobbikosra húzni az X-et.

ZsPB: Volt ráhatása a fővárosi, illetve országos önkormányzati koordinációra?

J.P.: Én ebben a kampányban nem döntéshozó vagyok, hanem végrehajtó.

ZsPB: Ön nem is ült ott a tárgyalóasztalnál?

J.P.: Egyedül Miskolcon, a szülővárosomban.

ZsPB: Nemrég országjárásba kezdett, melynek keretében bemutatja az országban jelenlevő bérkülönbségeket is. Van valamilyen konkrét, megvalósítható javaslata a bérrendezésére?

J.P.: A javaslataimat első körben letettem a parlament asztalára, ott azonban leszavazta a Fidesz, úgyhogy most leteszem közvetlenül a választók asztalára, hogy lássák, a bérfelzárkóztatás nem vágyálom, hanem jogos és megvalósítható elvárás. Az állami szférában alap, hogy egy vidéki ne kereshessen kevesebbet, mint egy fővárosi, ellenkező esetben azt állam azt üzeni, hogy vannak másod-, meg harmadrangú állampolgárok ebben az országban. A multikkal kötött stratégiai szerződéseket újra kell tárgyalni, rögzítve nemcsak az állami támogatás, de a bérfejlesztés mértékét is. Végül az uniós forrásokat a hazai kis-, és középvállalkozásokhoz kell becsatornázni, ami adó-, és járulékcsökkentéssel karöltve lehetővé tenné ebben a szektorban is a bérfejlesztést.

A nulladik lépés természetesen az, hogy a lopott pénzt vissza kell adni a dolgozóknak.


ZsPB: Az OLAF uniós támogatást fizettetne vissza Magyarországgal a korrupciós ügyek miatt, de 2021-ben kezdődő költségvetési ciklusban egyébként is kevesebb pénzt szánnak hazánknak. Mi lesz így az egyébként is leszakadó magyar vidékkel?

J.P.: Sajnos ezek a pénzek érdemben eddig sem a vidéket erősítették, maximum a vidék fideszes földesurait. Ők pedig már felkészültek a nyugati pénzcsapok elzárására, ezért nyitották meg a keletieket, gondoljunk csak a putyini bank beengedésére vagy a kínai hitelből megépülő, de Mészáros Lőrinc kezére játszott Budapest-Belgrád vasútvonal erőltetésére.

ZsPB: Sokan úgy vélik, ha októberben sok helyen győzni tud az ellenzék a Fidesz ellen, az elindíthatja a NER bukását. Mit gondol erről?

J.P.: Ez így is van. A Fidesz kétharmada az önkormányzatokban épült ki, ott is lehet lebontani.

Ha őfelségétől elvesszük a birtokait - mert ma úgy kezeli a magyar településeket – akkor el fogjuk venni a trónját is.

BB_L1051

Jakab Péter, a Jobbik elnökjelöltje (Fotó: Béli Balázs)