A Wall Street Journal helyszíni riportban tette nevetségessé Orbánt és bevándorlásellenes kamudumáját

A magyarországi munkaerőpiac érdekes alakulásáról írtak.

Beszédes, hogy a riport első képe az, hogy mongol zászlót lenget a szél egy csendes móri utcában, méghozzá a helyi autógyárban dolgozó Chinbaték házán. Történetesen ugyanis a városkában száz mongol bevándorló él, mellettük pedig számos más országból érkező külföldi. Persze ez nem egyedi eset, számtalan településről szólhatna ez az erős és büszke történet.

Az ország szinte minden szegletében egyre erőteljesebben tapasztalható munkaerőhiány miatt folyamatosan érkeznek hazánkba a vendégmunkások Orbán migránskaravánján, a kormány pedig még többet igyekszik az országba irányítani. A vicc az, hogy ezzel párhuzamosan a „vezér” látszatra irtózatosan bevándorlásellenes, sőt előszeretettel kampányol a népességcsere megakadályozásával - méghozzá hatásosan - az orruknál fogva, játszi könnyedséggel vezethető szavazói előtt.

A lap hozzáteszi, hogy arról természetesen mélyen hallgat az Orbán-kormány, hogy már egy éve olyan szabályozást készítettek a külföldi munkavállalóknak, ami az egyik legliberálisabbnak számít az egész unióban.

Folyamatosan érkeznek, a legtöbben Ukrajnából, Indiából, Mongóliából, vagy éppen Vietnámból. A lapnak nyilatkozó Dávid Ferenc közgazdász szerint, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára, a számuk mára elérte a 150-200 ezer főt! Komoly verseny van a környező országokkal a bevándorlókét, a munkaadók ezért ingyen szállással és kedvezményes étkezéssel is csábítják őket.

Így hull le a lepel Orbán egyébként rendkívül átlátszó politikájáról, persze a lehúzott redőnyös szavazóihoz szokás szerint ezúttal sem jut el a valóság, ennek köszönhetően pedig egyre több vendégmunkás áramlik az országba, méghozzá a magyar munkavállalók kárára.