Hoppá: Putyin pártja a mandátumai harmadát elvesztette Moszkvában

Igaz, hogy a többi helyen nyert, de jól látszik, hogy még egy ilyen diktatúrában is lehet választókörzeteket nyerni! Az ellenzék a taktikai szavazás fontosságát hirdette: Bevált a terv!

Mindenhol arra a jelöltre szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárt legyőzésére

- tanácsolta a választóknak az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij.

Természetesen erre reagált az Egységes Oroszország Párt is, méghozzá úgy, hogy igyekezett függetlenként beállítani a moszkvai jelöltjeit. Ismerős húzás, ugye?

Csak az a bibi, hogy a simlis lépés nem vált be! A végeredmény?

Putyin pártja a fővárosban a helyei harmadát elveszítette. Ezzel a 45 fős moszkvai városi dumában a kormánypárt a 2014-ben megszerzett 38 helyhez képest most csak 26 mandátumot tudott begyűjteni.

Az őszi választásokhoz közeledve pedig érdemes leszűrnünk a tanulságokat az oroszországi választásokból. Látható, mi történik, ha a választók az elnyomó, rendíthetetlennek látszó hatalommal szemben összefognak, és félreteszik saját, kicsinyes sérelmeiket, érdekeiket és azt támogatják, akinek adott helyen a legnagyobb esélye van a hatalom megdöntésére, még akkor is, ha nem éppen kedvenc törzsük, pardon pártjuk jelöltjéről van szó. Ezen a ponton pedig el kell felejteni ki a jobbikos, vagy éppen a DK-s, sokkal nagyobb a tét annál, hogy oldalakról beszéljünk...

Ha Oroszországban ez sikerült, nálunk miért ne működhetne?