Erős és büszke: 800 embert rúgnak ki az Electrolux jászberényi gyárból!

Orbánék bérrabszolgaságra építő gazdaságpolitikája ilyen faszán működik. Se!

A porszívógyártás és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős része Jászberényből külső partnerekhez kerül

- erről tájékoztatta a nyilvánosságot az Electrolux Lehel Kft.

 

A költségmegtakarítást célzó stratégiai döntés 800 ember munkahelyének elvesztését jelenti Magyarországon, azonban új munkahelyeket jelent majd Kínában. Ugyanis a gyártás „külső partnerekhez” történő kiszervezése valójában Kínát jelentik. A svéd vállalat ugyanis a hatékonyságnövelési intézkedéseinek részeként jelentette be a reorganizációt, amely a vállalatvezetés globális termelés-átszervezési, feltehetően hatékonyságnövelési döntéseinek eredményeként született.

A leépítések bejelentésével egy időben az Electrolux portálunkkal azt is közölte, hogy 33 milliárd forintos automatizációs, illetve digitalizációs, tehát robotikai beruházást eszközölnek a nyíregyházi hűtőgépgépgyártásba. Ebből az információból viszont nem ördögtől való arra következtetni, hogy a fejlesztést követően racionális lépés lenne a vállalat részéről, ha Nyíregyházán is megszüntetne munkahelyeket, hiszen a több tízmilliárdos gyártáskorszerűsítés nyilvánvalóan az élőmunkaerő iránti igényt, illetve keresletet csökkenti majd. A Ipar 4.0-ás vagyis az úgynevezett okosgyártásba történő befektetések megtérülését jellemzően az élőmunka kiküszöbölésében rejlő megtakarítások eredményezik általában.

Semmi nem történik ebben az évben, ezekre a változtatásokra csak 2020-ban kerül majd sor. A mai nap napon már meg is kezdődtek a tárgyalások az üzemi tanáccsal, korrekt és fair megállapodásra törekszünk a munkavállalókkal.

- válaszolta kérdésünkre Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója.

A svéd nagyvállalat egyébként racionális döntése is azt igazolja, hogy Orbán bérrabszolgaságra építő gazdaságpolitikája elhibázott. Az inkompetens és a történelem kerékkötőjének szerepében büszkén tetszelgő kormány törekvéseivel szemben ugyanis szerencsére folyamatos a béremelkedés, azonban ezt nem Orbánék, hanem a kivándorlás által keletkezett munkaerőhiány generálja. A Fidesz vezetőpolitikusai az elmúlt években többször hangoztatták, hogy azért jó, hogy a magyar munkavállalók bére alacsony, mert ez befektetőket vonz Magyarországra. Még mindig nem értették meg, hogy nem az összeszerelőüzemeket kell a európai átlaghoz viszonyítva megalázóan alacsony hazai bérekkel és aránytalanul magas adókedvezményekkel Magyarországra csábítani, hanem a kutatás-fejlesztés irányába kellene elmozdulnia a kormányzatnak. Hiszen már középtávon sem tartható a bérverseny Ázsiával és egy az állampolgárai életminőségét szem előtt tartó valóban nemzeti kormánynak nem is szabadna, hogy ez legyen a célkitűzése. El sem merjük képzelni, hogy mi lesz akkor, ha az Orbán által imádott - egyébként néhány nap alatt leszerelhető – magyarországi gyárakkal rendelkező német autóipar hasonlóan racionális döntéseket hoz meg majd, mint, amit most a svéd Electrolux menedzsmentje meghozott.

newsroom_electolux

Idén még van munkájuk (Fotó: newsroom-electrolux.com)

(Főkép: MTI)