A Fidesz szerint az Electrolux által bejelentett 800 fős elbocsátás a gyorsan emelkedő bérek miatt van

A magyar gazdaság úgy dübörög, és olyan jól él mindenki, hogy a svéd multi ezt már nem tudja lekövetni. Ennyi. Van még kérdés?

Kedden jelentette be a háztartási gépek gyártásáról ismert Electrolux, hogy 800 főt bocsátanak el jászberényi üzemükből. A vállalat közleményében azt írta, hogy a porszívók gyártását szervezik ki 2020-ra külső partnereknek, azaz a termelést máshová viszik.

A bréking után két minisztert is levezényeltek a településre, a fideszes trösztök pedig meg is állapították, mi lehet a baj:

a túl magas bérek.

Szabó Tamás polgármester konkrétan arról beszélt, hogy az Electrolux tömeges leépítése egyfajta üzenet az országnak a „túlságosan gyorsan növekvő bérek” miatt.

„Sőt, vannak olyanok, akik azért hajtanak és kampányolnak, hogy európai minimálbér, és annak következtében ilyen szintű béremelések legyenek. Ha jól olvastam, akkor ez kapásból 40%-os béremelést jelent talán most. Most esetleg végig lehetne gondolni, hogy kaptunk egy olyan jelzést, hogy (…) vannak olyan dolgok, amiben nem lehet futni" - jelentette ki.

Varga Mihály és Palkovics László az Electrolux igazgatójával és a polgármesterrel folytatott félórás egyeztetést követően közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol gyorsan leszögezték: a magyar gazdaság szárnyal, csak átszervezés történik, nem lesz gazdasági válság.

Palkovics még ennél is tovább ment, ő azt mondta:

Európa többi országával szemben - pl. a Svéddel - mi növekszünk. A magyar ipar erősödik.

Hát akkó jóvanakkó. Az amúgy megvan, hogy 

a hazai átlagfizetés a hetedik legalacsonyabb az unióban?

A magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt tavaly, ez az osztrák 28 888 eurós átlagfizetés 47 százaléka. De ki a fene számolja.