Tömegesen utasította el a Helyi Választási Bizottság a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeit

Vagyis, bár szinte mindenhol igyekeznek „meghekkelni” az ellenzéki összefogást, sok helyen nem is tudnak elindulni a választáson.

Pécsett például a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének sem sikerült megugrania a küszöböt, de 18 képviselőjelöltjükből 14 nyilvántartásba vételét is visszadobta a Helyi Választási Bizottság – szúrta ki a Pécsi Stop.

A határozatokat egyébként szórakoztató olvasgatni, akadt köztük olyan, aki 3, azaz három, ajánlást adott le összesen, és egy még azokból is érvénytelen lett.

Sőt, az is előfordult, hogy üresen adták be az íveket, azaz egyetlen aláírás sem volt rajtuk.

Volt, aki legalább megközelítette a 60-70 összegyűjtött ajánlást, de közülük számos nem bizonyult megfelelőnek. Legtöbbjüknél az indoklás szerint alig lehetett érvényes aláírásokat találni, mások bár közel jártak a választási küszöbhöz, végül nem jött össze a kellő szignó.

A párt színeiben induló polgármesterjelölt, Dr. Sándor Zoltán a hivatalos iratok szerint 633 aláírást adott le, ebből a Helyi Választási Bizottság 449 darabot talált érvényesnek - a jelöltséghez legalább 500 érvényes aláírásnak kellett volna összejönnie.

Hasonlóan szánalmas produkciót nyújtott a párt Szegeden is, ott 13 jelöltből mindössze 5-öt sikerült nyilvántartásba vetetniük. A polgármesterjelöltek közül egyedül Toroczkai pártjának jelöltje, Pancza Péter nem tudta összeszedni az ajánlószelvényeket.

Bár augusztus végén még büszkén álltak öltönyben a városháza előtt és jelentették ki, hogy nem lépnek vissza sem Szegeden, sem máshol senkinek a javára, és mind a húsz körzetben állítottak jelöltet - ez nem egészen jött össze.

Pedig…

Mindent megtettek, próbálkoztak például egy igazán magyaros nevű hazafival is, de Montanari Gilbertonak sem sikerült 68 érvényes ajánlást begyűjteni. (Talán érdemesebb lett volna Olasz Hazánk Mozgalommal próbálkoznia.) A másik érdekesség, hogy Toroczkai László apja, Tóth László Gyula is megpróbálkozott az indulással, de neki sem ment túl sól. A HVB 66 aláírást talált elfogadhatónak az ívein.

Lehet, hogy a HVB-nek nem, de a gondolkodó embereknek talán kissé gyanús ez a tömeges „szerencsétlenkedés”. Vajon milyen koncepció alapján dolgoztak a Fidesszel sűrűn egyetértő „mozgalmárok”? Ja, meg az is fura, hogy erről még nem írt az Origó. Pedig szeretik az ellenzéket gyalulni. Az ellenzéket...