Elszámoltatás: Most emelt vádat az ügyészség 2003-2004-es terézvárosi ingatlanügyek miatt

Egész kevés, mintegy röpke 16 év kellett hozzá, hogy hűtlen kezelés miatt 15 ember ellen vádat emeljen a Fővárosi Főügyészség a 2003-2004-es terézvárosi ingatlanügyekben. De legalább pont a választás előtt sikerült.

A vádirat lényege szerint az önkormányzati ingatlanok eladását támogató önkormányzati képviselők megsértették a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi, illetve a vételárképzésre vonatkozó önkormányzati rendeleti szabályokat, így reális esélye volt annak, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány éri, de ez - a vádlottak magatartásán kívüli okból - végül elmaradt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus elején a Terézváros egykori, MSZP–SZDSZ-koalíció önkormányzati képviselőivel szemben javasoltak vádemelést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt a terézvárosi, Jókai utca 10. szám alatti ingatlan eladásával összefüggésben.

A vagyoni ügyekért felelős alpolgármester, az MSZP-s Fürst György előterjesztése alapján a képviselő-testület 2003. májusában a Jókai utca 10. szám alatti ingatlan eladásáról döntött egy cég részére. A társaság ötmillió forint közvetlen megfizetését és a bérleti jogok megváltását vállalta. Az értékesítést egyes képviselők úgy támogatták, hogy kritika nélkül elfogadták a vevő által készíttetett, egyébként anonim értékbecslést. A határozat alapján az adásvételi szerződést az önkormányzat és a cég megkötötte.

16 év után lehet, hogy a büntetést is megkapják mindezért.

Akárcsak a gazdaság, dübörög az elszámoltatás. Is. Pont az önkormányzati választás előtt.