Erős és büszke: Még mindig a magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban

A lengyelek is állva hagynak minket.

A jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (198,6 ezer forint) lesz a minimálbér a korábban tervezett 2450 zloty helyett. Sőt, a kormányzó Jog és Igazságosság párt további emeléseket helyezett kilátásba, melynek eredményeként 2023 végére 4000 zlotyra vagyis több mnt 305 ezer forintra emelnék a kötelezően adandó legkisebb bért - írja az mfor. (Mellesleg aki járt már Lengyelországba, annak feltűnhetett, hogy pl. az élelmiszerárak is jóval a magyarországi alatt vannak.)

Július végén derült ki a szlovák munkaügyi minisztérium javaslata, mely szerint a mostani 520 eurós minimálbér 580 euróra emelkedne, hosszabb távon pedig szeretnék elérni, hogy az átlagbér 60 százalékának megfelelő összeg legyen a bérminimum.

Vagyis, mindkét ország esetében bőven 10 százalék feletti minimálbér-emelés van kilátásban, miközben itthon a hatéves bérmegállapodás értelmében csak 8 százalékkal emelkedhet a minimálbér jövőre, tehát bruttó 149 ezer forintról közel 161 ezerre. 

Az mfor szerint a román és idővel a horvát minimálbérhez képest is leszakadhatunk, aminek következménye, hogy nemcsak a régióban, de az Unióban is a magyar minimálbér lehet a sereghajtó. 

Taps-taps-taps-taps-taps.