Orbánéknak a klímatéma vörös posztó, és persze erről is az jut eszükbe, hogy migráns, migráns és migráns!

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk az Orbán-kormány és az öt körülvevő fizetett lakájok célja az, hogy összeesküvéselméletet kreáljanak a klímaügyből. Ennek a populista narratívának nagyon leegyszerűsítve az a lényege, hogy a „háttérhatalom emberei”, köztük Soros György áll az egész „klímalobbi” mögött, ezzel próbálják visszaszerezni maguknak a hatalmat. Greta Thunberg svéd diáklány pedig ennek a sötét ördögi lobbinak előretolt, az embereket szándékosan megtévesztő angyali arca, aki valójában „gyíkember”… Ennyire profán okai lehetnek annak, hogy a kormánypártok bojkottálják a klímaügyben mára összehívott rendkívüli ülésnapot.

Orbánék klímataktikája nem/sem saját ötlet, ugyanis köztudott, hogy a populista politikusok világszerte bojkottálják a klímapolitikát. Emlékezetes, hogy elnökként ugyan már nem meri hangoztatni, de Donald Trump megválasztása előtt még nyíltan tagadta a globális felmelegedés tényét. Ugyanezt az érzéketlen demagógiát láttuk az elmúlt hetekben az ugyancsak populista Jair Bolsonaro brazil elnök től, aki - tagadva annak az egész földgolyóra gyakorolt káros következményeit - tudatosan írtja az esőerdőt. Emlékezetese, hogy Kósa Lajos, a Fidesz politikusa és leendő alelnöke azzal ütötte el élő adásban a témát., hogy csak a bozótos ég. Gulyás Gergely pedig az előbbiekhez hasonló cinikus demagógiával védte meg az egyik kormányinfón az Európai Unió klímasemlegességi tervét megvétózó Orbán-kormány – az épeszű emberek számára nehezen megmagyarázható - tettét.

Szabó Tímea parlamenti képviselő az alábbiakat mondta - a kormánypárti bojkottra reagálva - a mai felszólalásában:

mikor maguk nem jönnek el egy ilyen nagyon fontos ülésre, nem velünk szúrnak ki, hanem nyíltan kimondják azt, hogy maguk magasról tesznek a magyar emberek legégetőbb problémájára és a gyermekeink jövőjére.

lukacs_laszlo

A mai parlamenti ülés kormánypártok nélkül (Fotó: Lukács László/Facebook.com)

Orbán és ezáltal kormányának álláspontját egyébként elég plasztikusan szemlélteti Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár a Mandiner című kormánypárti lapba saját kezűleg megírt publikációnak álcázott kormányzati propagandája, amely meg- ügyesen elkerülve az intellektuális elmélyülést a témában - végül arra jut, hogy a bevándorláspártiak be akarják fogadni a klímamenekülteket és az egész cikk tulajdonképpen a migránsokkal történő riogatás „klímabőrbe” bujtatott verziója, amely kvázi több tízmillió menekültet vizionál a magyar választópolgárok számára.

Orbán Balázs és főnöke a másik Orbán olyanok a viccbeli Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe. Mórickát azért nem szólítja fel a tanárnénije, hogy az abc betűivel kezdődő szavakat mondjon, mert - ismerve diákját - biztos benne, hogy Móricka valami szalonképtelen, szexuális töltetű szót mondana. Ezt erősíti benne, hogy a b, az f és a p betűnél Móricka majd kiesik a padból, úgy jelentkezik. A t betűnél azonban – végigpörgetve magában az obszcén szavakat – meglehetősen elbizakodottan próbára teszi saját előítéletességet és felszólítja a fiút. Móricka felpattan és elkiáltja magát: "Törpe de ekkora nagy fasszal!" - akkurátusan széttárva maga előtt karjait.

Nos, valami hasonló jut eszébe az Orbán-kormány papagájairól is, akik semmi mást nem tudnak már odaböffenteni még a klímatéma kapcsán sem, csupán azt, hogy migráns, meg bevándorláspárti, meg háttérhatalom, illetve a további - a populista demagógia szótárából már mindenki által jól ismert - szitokszavakat.

De ha már demagógia, akkor egy példa erejéig hadd éljek én is ezzel az eszközzel és megjegyezném, hogy az egyre károsabb UV-sugárzás által okozott melanóma nem ismeri a kormánypárti/ellenzéki megkülönböztetést. Sajnos ugyanúgy okoz majd halálos megbetegedéseket a kormánypárti gyermekek és unokák számára, mint az ellenzékiekre. Ezért lenne talán érdemes bizonyos témákba nem belevinni a napipolitikát és pártpolitikát. De a kormánypárti politikusok meggyőzésével azért nem foglalkozunk, mert hogyan is magyarázhatná el a az ember egy pontnak, hogy mi az a gömb…

oorban_balazs_propaganda

A szolgalelkű fidesznyik cikke a klímatémában az újabb agitprop kiadványban (fotó: zsurpubi.hu)

(Főkép: Facebook.com)