Orbán izraeli cimborája is hoppon maradhat…

Az olasz populista Matteo Salvini már bukta a kormányzást, Netanjahu pedig, ha elszámítja magát, akkor most bukhatja el.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu és pártja, a Likud lényegében vereséget szenvedett a néhány napja megismételt izraeli választások után, hiszen 32 vs. 32 mandátummal áll egymással szemben az eddigi kormányoldal és a Benjamin Ganc fémjelezte Kahol Lavan (Kék-Fehér) nevű centrista párt. Mivel a 120 fős Knesszetben legalább 61 mandátumra van szükség a kormányalakításhoz, ezért elég nagy a valószínűsége, hogy a patthelyzetet - nevető harmadikként - a szélsőségesen arabellenes Jiszráél Béténu döntheti el 10 mandátumával.

Mindenesetre, amennyiben egységkormányt alakul, akkor korántsem biztos, hogy Orbán cimborája, vagyis a korrupciós és egyéb vádakkal terhelt Bibi marad a miniszterelnök. Pedig, ha Netanjahu elveszíti pozícióját, akkor még az is előfordulhat, hogy börtönbe kerül az említett ügyei miatt.

Egy jobboldali kormány magalakítására törekedtem, de a választási eredmények sajnos azt mutatják, hogy ez kivitelezhetetlen.

- ismerte el lényegében a vereségét Benjamin Netanjahu.

Könnyen lehet tehát, hogy az Orbán által is képviselt, magát jobboldalinak nevező, szélsőséges populizmus - Olaszország után - most tehát Izraelben is megtorpan. Annak a forgatókönyvnek a matematikai esélye kvázi nulla, hogy az izraeli arabokat tömörítő - Ajman Ode által vezetett - Közös Lista tesz pontot az i-re. Azonban Netanjahu ennek ellenére már meg is kezdte az arabokkal történő riogatást politikai ellenfelei lejáratási érdekében. 

(Főkép: MTI/Mohai Balázs)