Felülmúlja a mai közélet Münchausen báró lódításait?

Felülmúlja a mai közélet Münchausen báró lódításait?
Fotó: zsurpubi.hu

1720. május 11-én, vagyis a mai napon született Karl Friedrich Hieronymus von Münchausen báró, akit az olvasók Gottfried August Bürger történeteinek főszereplőjeként ismertek meg. A kalandos életű német katonatiszt gigantikus lódításairól és nagyotmondásairól volt híres.

A nemesi családból származó, több háborút is megjárt báró izgalmas, fordulatokban gazdag útjairól hazatérve képtelen történetekkel kápráztatta el hallgatóságát. Ezek a történetek idővel - eredeti ötletgazdájukhoz hasonlóan - kalandos utat jártak be, mígnem G. A. Bürger átdolgozásában, újabb eseményekkel gazdagítva megjelent a Münchausen báró csodálatos utazásai és kalandjai című kötet.

Hogy mitől is voltak a magát rendkívül komolyan vevő, de a legnagyobb képtelenségeket is elhitető katonatiszt történetei olyan mulatságosak? Münchausen báró hallatlan leleményességgel és félelmetes bátorsággal megáldott hősnek tettette magát, igazi korabeli imázsépítéssel. Vele minden megtörténhetett, még az is, hogy egy spontán kis téli szunyókálásból arra ébredt fel, hogy a templomtorony szélkakasához kötve csüngött le egyik kedvenc lova. De a katonatiszt jól célzott pisztolylövése éppen a kantárt találta el, így a ló szépen, szabályosan csúszott le a templom oldalán a történteken meg nem lepődő gazdájához. No, természetesen az sem szegte a báró kedvét, ha egy csomagokkal megpakolt lovaskocsit kellett a vállára vennie. De a szicíliai Etnával történő mélyebb megismerkedés is fölöttébb szórakoztató volt, hiszen a katonatiszt, miután párszor körbejárta a vulkánt, rádöbbent arra, hogy alapos ismereteket az Etnáról csak úgy szerezhet, ha nyomban fejest ugrik belé.

Persze azért érdemes óvatosan bánni a hozzá hasonló, nagyotmondási hóbortban szenvedő emberekkel. Legyünk szemfülesek, mert Münchausen báró szelleme tovább él, hiszen a mai közélet is hemzseg a lódító politikusoktól, csak ez utóbbiak már nem olyan szórakoztatóak…

(A cikk első változata 2017.05.11-én jelent meg.)