Választási cirkusz Magyarországon - avagy ki csinál komédiát a választásból?

Kis magyar cirkuszológia: csiribú-csiribá, abrakadabra!

Augusztus vége felé szinte minden Fidesz-vezetésű településen óriásplakátokon jelentek meg a helyi fideszes polgármesterek „jelentései”, „őszi köszöntői”, a polgároknak szánt „időszaki tájékoztatók”, amelyeken - természetesen közpénzből - a sikerek felsorolásával fényezik az újraválasztásért induló Fidesz-vazallusokat, akik gyakran „civilként” indulnak, mert a Fidesz egyre több helyen annyira népszerűtlen, hogy kénytelenek még a logóját is dugdosni…

Az is természetes, hogy ezek a jelentések nem sorolják fel azokat a dolgokat, amelyek miatt tömegek vándorolnak el: az alacsony béreket, a rossz közlekedést, a lepusztult oktatást, a düledező iskolákat, a haldokló egészségügyi ellátást. Tudósítanak viszont „átadásokról” és „avatásokról”, ezekbe persze nagyjából minden belefér, mint például óvodai homokozó, kijelölt nyomvonal egy poros földúton, három méter járda, tornatermi zuhanyzó, félig kész épület tetőszerkezete (!), ahol néha nyolcan-tízen - valamennyi helyi Fidesz választási aspiráns - vagdossák miszlikre a jobb sorsra érdemes nemzetünk trikolor szalagját. Ugyanezt harsogják a szintén közpénzből működtetett helyi, „közérdekű” kiadványok, amelyekkel a valóságos és elektronikus postaládákat árasztják el.

Egy normális országban, egy normális választási bizottság már ennek a töredékéért is jogsértőnek nyilvánítaná a kormánypártok kampányát. Ami azonban a főpolgármesterek versenyében történik, az szinte biztosan egyedülálló az egész világon: augusztus végétől az egész országot elárasztják az óriásplakátok, ahol a kormányközeli TV2 éppen szeptemberben (véletlen egybeesés) induló műsorát reklámozzák, melynek sztárja egy olyan alak, aki a bíróságon ismerte el bűnösségét ÁFA csalás ügyben, és a népnyelv csak a „vasalttökű kretén” néven ismeri.

Valamilyen propagandaminisztériumi agytröszt feltehetően csak azért találta ki és gyűjtött neki ajánlást, támogatja műsorral (etc.), hogy a választás hajrájában „három bohócot” lehessen szerepeltetni a „fiatalosan szellemes” Fidelitás elnevezésű fekália-kommandó plakátjaira.

A plakát üzenete: "Budapest nem cirkusz, nem vezetheti egy bohóc!" Mondja ezt a Fidesz, aki kultúráért felelős államtitkárnak egy Kijevben végzett, volt bűvészt nevezett ki a Nagycikuszból.

Persze voltak miniszterek máshol is előadóművészek, írók, énekesek, mint Melina Mercouri Görögországban, Andre Malraux Franciaországban vagy éppen Youssou N'Dour az afrikai Szenegálban. Mégis van abban valami elkeserítő és kiábrándító, hogy nekünk - ebben a nagy magyar cirkuszban - ebből is csak egy gagyi nullvektor mutatványos jutott.