Orbánt Tiborcz István gazdagodásáról kérdezték, válaszolt is: Fake news – videó!

„Ön nem mond igazat!” - hazudtolta meg a finn újságírót, majd a populistáknál jól bevált tömör választ alkalmazta, miszerint hamis a hír. A magyar kormányfő csúnyán összetiborczozta magát.

Pedig Európában kvázi minden olvasni tudó ember tudja, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében Orbán vejét, Tiborcz Istvánt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolták meg.

Orbán legszánalmasabb és legátlátszóbb kijelentése az volt, amikor a jogállamiságról kérdezték, amire a magyar történelem talán legerkölcstelenebb politikusa összevissza hadovált - kikérve magának - azt mondta, hogy:

A jogállamiság Magyarországon becsületbeli ügy.        

Egyszerre vicces és szomorú dolog ezt a bődületes nagy hazugságot egy egyszerű magyar embernek hallania, amikor - már csak a történelmünkből kifolyólag is -  jól tudjuk, hogy a jogállamiság egyáltalán nem becsületbeli ügy, hanem objektív feltételek meglétét, például a hatalmi ágak valóságban történő szétválasztását jelenti. Ami nem mellesleg per pillanat hazánkban nem érvényesül, ugyebár...

A sajtótájékoztatót a HVG által készített alábbi videón tekinthetik meg: 

Orbán újságírói kérdésre megerősítette brüsszeli megfutamodását, miszerint az Európai Parlament jogi bizottsága által elutált Trócsányi László helyett Várhelyi Olivért javasolta uniós biztosnak.

 

(Főkép: Kisbenedek Attila/AFP)