Káosz a Fideszben: Orbán győzelemről, Gulyás Gergely elveszített választásról beszél!

Most akkor melyik?

Összevissza, egymásnak ellentmondva nyilatkoznak vezető fideszes politikusok az önkormányzati választás eredményeinek értelmezésével kapcsolatban. Ez a kommunikációs zűrzavar már a Borkai-ügy kirobbanása óta megfigyelhető a kormánypártban. A korábban egységes, kánonban migránsozó, sorosozó és bevándorláspártizó kormányzati kórus láthatóan az első komolyabb ellentámadásban megreccsent és darabjaira hullott. Nem véletlenül, mivel a Borkai-videó éppen az orrvérzésig nyomott, hiteltelen és álszent családpárti kommunikációról rántotta le a leplet, s a magát kereszténynek nevező, valójában farizeus kurzus szív csakráját torpedózta meg választópolgárok milliói szeme láttára.

Az ezt követő választási vereség - hiába próbált Orbán és szolgalelkű hada a számokkal trükközve győzelemről hadoválni – pedig a másik nagy mítoszra, a verhetetlenség mítoszára dobta le az atomot. A centrális erőtér szertefoszlott és az eddig kényelmes helyzetben is nehezen helytálló fideszes káderek szembesültek a valósággal. A valóság ugyanis az, hogy az urbánus, iskolázottabb, polgári rétegek kikényszerítették az ellenzéki pártoktól az összefogást és bizonyítva, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak, a plurális demokrácia korszaka nem volt hiábavaló, alulról szerveztek maguknak egy másik, a gondolkodó társadalmi rétegek számára sokkal vonzóbb Magyarországot.

Orbánéknak a Kubatov-listával, a láncszavaztatással, meg a kettősállampolgárok szavaztatásával így is sokkal jobb eredményt sikerült kreálniuk, mint az amit pártjuk valós  társadalmi támogatottsága indokol. Az egymillió fős hangos és fanatikus orbánista hívőkhöz a Kubatovék által mesterségesen hozzáadott közmunkás-mozgóurnás-nincstelen--kettősállampolgár szavazatok hétvégén már nem bizonyultak elegendőnek az alulról szerveződő ellenzéki összefogással szemben. S míg Orbán hazug mosollyal az arcán, a mellette megsemmisülve álló Tarlós István mellett próbált győzelemről hablatyolni, Gulyás Gergely akarva-akaratlanul - szakítva a kormánypárti hazugságspirállal - beismerte a vereséget.

Mi pedig vasárnap visszakaptuk azt, amit már nagyon megérdemeltünk: a reményt! Egy normális Magyarország reményét.

 

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)