Kövér Lászlóék megreformálták, hogy mozoghatnak az újságírók a Parlamentben

A mozgás sokkal korlátozottabb lesz, és nem készíthető például felvétel sem a folyosón.

Az őszi parlamenti ülésszak kezdetétől módosulnak az országgyűlési tudósítás rendjének szabályai – tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán.

Az Országgyűlés honlapján megjelent módosított rendelet szerint az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén csak a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak. A sajtó számára biztosított üléstermi páholyt pedig csak az erre kijelölt útvonalon közelíthetik meg az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől.

A sajtótudósítással kapcsolatos új szabályok kimondják azt is, hogy a felvételkészítés "nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát". Vagyis, nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, ott, ahol biztonsági berendezések vannak, és a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem. A felvétel magába foglalja a hang- és képrögzítés minden formáját.

A közlemény külön kitér rá, hogy a interjúkészítésre kijelölt helyszínek kibővülnek az Országgyűlés Irodaházának aulájával a sajtó számára kijelölt területtel, és a rendelet kimondja, hogy az interjúalany bármikor visszautasíthatja vagy befejezheti az interjút, amit a média munkatársainak tiszteletben kell tartani.

A sajtóiroda közlése szerint a módosítás összhangban van a nyugat-európai országok parlamentjeinek gyakorlatával és az Európai Parlament intézményeiben érvényes rendelkezésekre épülnek. 

(Ezzel tovább csökkent a fideszes politikusok felkérdezésének lehetősége. Ha ez nem lett volna egyértelmű.)