Úgy tűnik, Orbán nem engedte, hogy Borkai lemondjon

A Népszava információ szerint a kereszténydemokrácia vezére miatt fújták le Borkai sajtótájékoztatóját a választás előtt.

Kövér László házelnök utasította a győri polgármestert pénteken, hogy mondjon le, de a kormányfő a távolból megakadályozta ezt. Borkai ezért hívta össze azt a sajtótájékoztatót, amelyet később töröltek - írja a lap.

A Népszava forrásai szerint ennek hátterében az állt, hogy a kampány utolsó napjaiban nem volt, aki döntsön a győri polgármester sorsáról, mert Orbán Viktor csütörtökön Rómába utazott, hogy Silvio Berlusconival találkozzon, majd onnan Párizsba ment, és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt. A delegáció csak péntek este ért haza Budapestre, addig pedig csak korlátozott módon lehetett kommunikálni a miniszterelnökkel, az ő távollétében viszont sokáig senki nem mert lépni semmit, hiába kezdett világossá válni, hogy ráég a Fideszre Borkai Zsolt botránya.

Szintén a lap derítette ki, hogy a Nézőpont Intézet a kampány utolsó napjaiban készített egy felmérést belső használatra, amely már Karácsony Gergely, akkor még főpolgármester-jelölt előnyét mutatta, emiatt sokan szerették volna Borkai távozását. Ezért is szólította fel a győri polgármestert kétszer is lemondásra Tarlós István.

Állítólag a Magyar Nemzet is Kövér utasítására sürgette Borkai lemondását, de a cikket később törölték. Rögtön azután, hogy Orbán közölni tudta az itthoniakkal: szó sem lehet lemondásról, Győrt meg kell tartani. (Ha Borkai lemond, a DK-s Glázer Tímea egyedüli jelöltként biztosan polgármester lett volna.)

Az ügynek a kezelési folyamata pedig - akárcsak maga az ügy - tökéletesen mutatja, milyen kereszténydemokrata erkölcsösség működ a Fideszen belül.