EPP: Ameddig nem biztosított Magyarországon a jogállamiság, Orbánék maradnak a kispadon!

Tulajdonképpen ezt nyilatkozta eufemizáltabb formában Manfred Weber néppárti frakcióvezető tegnap, amikor azt mondta, hogy mindaddig be lesz fagyasztva a Fidesz tagsága az Európai Néppártban (EPP), ameddig nem történik semmilyen fejlődés Magyarországon a vitatott témákban. A hazai kormánymédia nem verte nagydobra, hogy Orbán megint a teljes tagságért megy kuncsorogni Brüsszelbe az EPP Bölcsek Tanácsához, ahol megint kikosarazták.

A vitatott témák pedig elsősorban a magyar jogállamiság és a demokratikus működés körül csoportosulnak. A CEU-ügye, mint az oktatási szabadság egyik fontos kérdése, a magyar bíróságok függetlensége a hatalmi ágak elválasztása miatt fontos, valamint a mindent behálózó uniós pénzek lenyúlására szakosodott korrupció miatt, a sajtószabadság és az állampolgári alapjogok témakörét érinti a kormánypárti médiaholding (KESMA) és a civilek kérdése.

Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátian fogalmazok, akkor problémásak

- nyilatkozta korábban a három bölcs egyik, a belga Herman van Rompuy a fenti kérdések Orbánék által megküldött válaszaival kapcsolatban, s úgy tűnik, hogy a Fidesznek mindeddig nem sikerült tisztáznia magát a felvetéseket illetően.

A tegnapi találkozó részleteiről egyébként így írt az Euronews:

Úgy tudjuk, hogy egy órán át beszéltek Brüsszelben, ahova a magyar kormányfő az uniós csúcs miatt utazott. A Fidesz felfüggesztésének egyik következménye, hogy nem vehet részt az EPP csúcsok előtti ülésein sem. Mint kiderült, nemcsak a magyar miniszterelnökkel találkoztak, jelen volt Szájer József EP-képviselő és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán és brüsszeli bandája egyelőre maradnak a kispadon. 

(Főkép: Novák Katalin/Twitter)