"Sosem fogom a választókat cserben hagyni" - Exkluzív interjú Jakab Péterrel

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, tegnap meglehetősen furcsa döntést hozott a Jobbik választmánya, amely érthetetlen módon elnapolta az ellenzéki párt tisztújítását, ezzel elodázva Jakab Péter elnökké választását. Míg Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője tudomásul vette a döntést, addig a tagság és a szimpatizánsok egy része egy hatalmát féltő kisebbség uralmáról beszél, amely alattomos és fondorlatos módon fúrta meg a Fidesz által szándékosan demoralizált és leszalámizott Jobbik számára mentsvárat jelentő politikust. Szerkesztőségünkhöz több olyan információ érkezett, amely arról szól, hogy a megyei elnökök rendkívüli ülést kellett, hogy összehívjanak a döntés ellen forrongó, egyre elégedetlenebb tagság lenyugtatására. Az alábbi gyorsinterjúban Jakab Pétert kérdeztük.

Zsúrpubi: Hogyan értékeli a tegnapi választmányi döntést?

Jakab Péter: Ahogy a választmány előtt is elmondtam, nem pozícióra, hanem feladatra jelentkeztem. Arra, hogy a Jobbik 2022-re a kormányváltás megkérdőjelezhetetlen ereje legyen. Hangsúlyoztam, hogy ezt a feladatot úgy tudom vállalni, ha megkapom a bizalmat ahhoz, hogy én és a csapatom vezethesse neki a pártot a választásnak, hiszen ez a munkánk és a hosszútávú stratégiánk sikerességének igazi fokmérője. Ezt a bizalmat nem kaptam meg.

Az okát még értékelnem kell, de mivel nem pozícióra jelentkeztem, hanem feladatra, ezt a feladatot igyekszem ott segíteni, ahol erre lehetőséget kapok. Ha ez a hely nem a Jobbik elnöki széke, tudomásul veszem.

ZSPB: Mit gondol, milyen hatással lesz a jelenleg regnáló pártvezetés döntése az Ön elnökégét követelő tagságra?

Nem az elnökségemet kell várni, hanem a kormányváltást kell kiharcolni. Ahogy mondtam, mindenkinek ott, ahol erre lehetőséget kap.

Én soha nem egy pártért, hanem az országért vállaltam a küzdelmet. A párt csak egy eszköz.

Ön szerint kiknek állhat érdekében a Jobbik megújulásának és a választók akaratának elodázása?

Biztosan vannak, akik örülnek a választmány döntésének. Egy biztos: soha nem fogom a választókat cserben hagyni, a politikai életben továbbra is a nép hangja leszek. Nyers, karcos, igazságos, ahogy azt tőlem az emberek megszokták. Nincs az a szavazás, ami ettől eltéríthetne.

Elindul tavasszal az elnökségért?

Mindig is azt mondtam, hogy érdemelvű pártban hiszek, ami azt jelenti, hogy a tehetségesek, szorgalmasok mennek előre, a kevésbé szorgalmasok meg hátra, a győriekhez hasonló árulókkal szemben pedig nincs kegyelem. Minden azon múlik, látok-e esélyt arra, hogy a Jobbik érdemelvű párt legyen.

Több olyan hozzászólást lehet olvasni, hogy talán új pártot kellene alapítania, mit gondol ezekről a véleményekről?

Mindig azt az eszközt kell használni a rezsim ellen, ami a leghatásosabb.

BB_L8525

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője (Fotó: Béli Balázs)