"Magam is támogattam Jakab Péter jelöltségét" –interjú Sneider Tamással, a Jobbik elnökével

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, tegnapelőtt meglehetősen furcsa döntést hozott a Jobbik választmánya, amely érthetetlen módon elnapolta az ellenzéki párt tisztújítását, ezzel elodázva Jakab Péter elnökké választását. Míg Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője tudomásul vette a döntést, addig a tagság és a szimpatizánsok egy része egy hatalmát féltő kisebbség uralmáról beszél, amely alattomos és fondorlatos módon fúrta meg a Fidesz által szándékosan demoralizált és leszalámizott Jobbik számára mentsvárat jelentő politikust. Szerkesztőségünkhöz több olyan információ érkezett, amely arról szól, hogy a megyei elnökök rendkívüli ülést kellett, hogy összehívjanak a döntés ellen forrongó, egyre elégedetlenebb tagság lenyugtatására. Az alábbi gyorsinterjúban Sneider Tamást kérdeztük.

Ön hogyan értékeli a tegnapelőtti választmányi döntést?

Tévesen sokan úgy értelmezik a Jobbik választmányi döntését, mintha Jakab Péter személyéről döntött volna ez a testület. A testületben minden felszólaló támogatásáról biztosította Pétert, mint elnökjelöltet. Ugyanakkor nagyon sokan arra kérték, hogy a megfogalmazott feltételeihez ne ragaszkodjon 100%-ig, lehessen véleménye a tagságnak, a küldötteknek; főleg az alelnök jelöltek választása esetében. Azt valószínűleg kevesen tudják, de Vona Gábor sem állította ilyen feltételek elé a tagságot, ugyanis még vétó esetén is nyolc alenökjelölt közül lehetett választani. Péter ragaszkodott ezekhez a feltételekhez.

Mivel lehetetlen úgy befolyásolni - és véleményem szerint nem is szabad - több száz küldött döntését, hogy mindenki csak egyféleképpen szavazzon, ezért sok választmányi küldött megijedt, mi fog történni, ha a következő kongresszuson az alelnökválasztás után, a nem megfelelő eredmény miatt, lemond posztjáról a mindig szavatartó Jakab Péter és elnök nélkül marad a Jobbik.

Mit gondol, milyen hatással van/lesz a Jakab Péter elnökégét egyre türelmetlenebbül váró, csalódott tagságra a pártvezetés döntése?

A döntést nem a pártvezetés, hanem az országos választmány tagjai hozták. Az országos választmány tagjait a tagság alapszervezeti vezetői választják megyei szinten, ezért ez a testület erőteljesen támaszkodik a helyi tagság bizalmára. Ennek a nehéz felelősségnek a tudatában hozták a döntésüket.

Egyik oldalon állt, hogy mindenki szerette volna Jakab Pétert elnöknek, a másik oldalon, hogy elnök nélkül maradunk.

Senkit nem irigylek egy ilyen dilemma láttán.

Ön szerint kiknek állt érdekében, hogy a Jobbik megújulását és a választók akaratát elodázzák? 

Akárki akárhogy szavazott, itt nem erről volt szó. Szerintem rosszul folyt a kommunikáció, kevés volt a kompromisszumkészség. Ez pillanatnyilag kellemetlen helyzetbe hozta a Jobbikot.

Bár Ön májusban jelezte, hogy lemond a pártvezetésről most elvileg úgy tűnik, hogy tavaszig elnök marad. Indul tavasszal az elnökségért?

Erre jelenleg nem tudok sem igennel, sem nemmel válaszolni.

Magam is támogattam Jakab Péter jelöltségét, sőt sokat küzdöttem, dolgoztam azért, hogy ez a lehető legkönnyebben megvalósuljon.

Nekem sem öröm, hogy több heti munkám kárba veszett, de tisztán látom, hogy semmi sem fekete-fehér, hanem vannak árnyalatok és minden szereplőnek van kisebb-nagyobb hibája abban, hogy ez most nem jött létre.

A Jobbik jelentős visszaerősödése láttán, többen kapacitáltak engem is, hogy folytassam, de én azon a területen szerettem volna dolgozni, ahol szerintem most gyengébben áll a mozgalmunk és ugyanúgy erős akarattal, elszántsággal kell javulást elérni.

Az biztos, hogy még egy ilyen bizonytalanságnak nem akarom kitenni a Jobbikot a közeljövőben. 

Több olyan kommentet lehet olvasni Jakab Péter Facebook-oldalának üzenőfalán, amely arról szól, hogy talán új pártot kellene alapítania a jobbikos politikusnak. Ön mit gondol ezekről a véleményekről?

Az elbizonytalanodott szimpatizánsok részéről ez érthető érzelmi kitörés, de aki politikával foglalkozik és ismeri az elmúlt harminc év történetét, az nem akarhat semmilyen kisgazdásodás felé elindulni. Magam sokszor testközelből láthattam, hogy a Fidesz szándékain túl a teljesen irracionális érzelmi felhevülés vagy begyökeresedett személyes ellenszenvek vezettek pártok, mozgalmak megszűnéséhez, eltűnéséhez.

Egyre több olyan információ jut el hozzánk, amelyek a különböző megyék elégedetlen tagságának összehívásáról szólnak. Ön tud ilyenről?

Természetesen ilyen helyzetben, nagyon helyesen, több helyen is összehívják a szervezeti vezetőket, tagságot. Így kell működnie a mozgalomnak, mert fontos, hogy minél jobban megismerjék a különböző álláspontokat a tagok és ne mendemondákból értesüljenek.

sneider_tamas_bb_01

Sneider Tamás (Fotó: Béli Balázs)