Putyinék szerint Orbán nem hétköznapi vezető, kiemelkedik európai társai közül

Magyar, orosz két jó barát, együtt építik a diktatúrát?

Nem az elnök, csak annak szóvivője reagált Putyin magyarországi látogatására, aki az orosz állami tévének elmondta, „Orbán nem hétköznapi vezető” és „figyelemre méltó”, ahogyan az orosz-magyar energiaügyi kapcsolatokat kezeli.

Magyarországon nem beszélnek függőségről, vagy arról, hogy Oroszország politikai fegyverként használná az energiahordozókat

- eresztette el Dmitrjij Peszkov a leginkább megmosolyogtató mondatot. Igaz ugyan, hogy az ország jelentős részét behálózó propagandagyárak valóban nem beszélnek erről, ettől még tény, hogy Európa nagy része brutális mértékben függ az orosz gáztól, olajtól. Ahogyan az is, hogy ezt a helyzetet természetesen nyomásgyakorlásra is használják Putyinék.

Bár nem teljesen értjük, milyen viszonyítási alapja van az oroszoknak abban a tekintetben, hogy milyen a többi európai vezető, hiszen Európában már szóba sem nagyon állnak velük, mégis igazat kell adnunk a szóvivőnek, Orbán tényleg "kiemelkedik". Néhány dologban biztosan, ám ezek közül egytől egyig olyan tényezőkről beszélhetünk, amelyek miatt a magyar miniszterelnököt lassan világszerte kiégett despotaként, elrettentő példaként jellemzik.