„Véletlenül” több „pontatlanság” került Bódis József államtitkár vagyonnyilatkozatába

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője fordult írásbeli kérdéssel Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszterhez, mert több aggodalomra okot adó körülményt vett észre Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vagyonnyilatkozata- és gazdasági tevékenysége körül.

Érdekesség például, hogy Bódis a vagyonnyilatkozatában feltünteti, hogy államtitkári javadalmazásán kívül havi 700 ezer forint jövedelemre tesz szert, a kifizető személyének megjelölésére azonban nem került sor. Schanda Tamás János, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkár válaszából az derül ki, hogy ezt a pénzt a „Magyar Tudományos Akadémia doktori tiszteletdíjából, munkacsoportvezetői tisztségéből, illetve egyetemi tanári tevékenységéből” kapja. A jelek szerint „reklámozni” viszont nem szereti. Pontatlanság 1.

Jakab Péter további furcsaságokra is felhívta a figyelmet:

- Az Bódis megjelölte, hogy 50%-os tulajdoni részesedéssel bír a RADIGYN Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-ben. A cég 2011.08.04-2017.03.09. között minősített többségű befolyással bírt a QUADRUPES Kft. "kényszertörlés alatt" elnevezésű gazdálkodó szervezetben. A megszüntetést a NAV kezdeményezte. Így felmerült a kérdés, hogy a QUADRUPES Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. rendelkezett-e köztartozással.

- A cégből olyan magánszemély vásárolta ki a RADIGYN-t, akinek egy másik (VARADINO Kft.) kényszertörlési eljárás alatt álló társaságban is volt érintettsége. Vagyis, Jakab Péter szerint felmerült a gyanú, hogy egyfajta „cégtemetős” ügyletről van szó.

- Bódis államtitkár fia, Bódis Richárd 2012.01.23-2013.10.01. között önálló cégjegyzéssel bíró vezető tisztségviselője volt a PANNONINVEST LIBRA Pénzügyi Zrt-nek, ami szintén "felszámolás alá” került. A társasággal szemben 2012.02.28.-án az APEH Baranya Megyei Adóigazgatósága Hátralékkezelési Osztály, 2013.05.14. pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete rendelt el végrehajtást, illetve ennek a társaságnak a leányvállalata a szintén kényszertörlés alatt álló TTS INVEST Ingatlanberuházási és Forgalmazó Kft.

- Bódis államtitkár a dokumentum keltezése szerint 2019.szeptember 30-án tett záró vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a Gynopharma Kft-ben 2009.03.10. óta fennálló tagsági részesedését sem.

Schanda Tamás János ezekre is választ adott, röviden, tömören, ahogy a kormánypártok szokták, az utolsó sor azonban sokatmondó.