Újabb fideszes arcvesztés: Orbánék a kötelező nyelvvizsga ügyében is meghátráltak!

Újabb fideszes arcvesztés: Orbánék a kötelező nyelvvizsga ügyében is meghátráltak!

Már nem csak Brüsszelben, de itthon is egyre látványosabb csatákat veszítenek Orbánék. Itt az újabb csatt, pontosabban pofára esés.

Mi senkit nem szeretnénk a felsőoktatástól távol tartani, de a magyar fiatalok nyelvtudása nem tartozik a legjobbak közé az Európai Unióban, hogy finom legyek

- mondta a mindenhez is értő Gulyás Gergely.

Mi meg senkit sem szeretnénk inkompetensnek nevezni, de a magyar nyelvtanítás nem tartozik a a legjobbak közé az Európai Unióban, hogy finomak legyünk.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelménye kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül, az erről szóló javaslatot szerdán nyújtja be a kormánynak

 – jelentette be egy keddi oktatási konferencián Schanda Tamás parlamenti államtitkár.

Nagy fordulat ez ahhoz képest, hogy az Orbán-kormány eredeti terve szerint 2020-tól már nem jelentkezhettek volna a felsőoktatásba azon diákok, akik legalább egy középfokú nyelvvizsgát nem tudnak felmutatni. Ez akkora szakadékot eredményezett volna a szegényebb, valamint a magánórákat fizetni képes gazdagabb családok gyermekei között, amely új törésvonalakon ugyan, de tovább szakította volna az amúgy is szándékosan kettéosztott magyar társadalmat. Sok mindent elárul a jelenleg regnáló hatalomról, hogy a társadalmi mobilitás szempontjából releváns mutatók tekintetében még a „káderkorban” is sokkal jobb eredményeket tudtak felmutatni az elvtársak, mint napjainkban.

Hozták ezt a törvényt természetesen azok a fideszes képviselők, akiknek harmada sem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával.

 

(Főkép: Illés Tibor/MTI)