"Nem félek sem a Fidesztől, sem a piszkos módszereitől" – interjú az ellenzék jászberényi polgármesterjelöltjével, Budai Lóránttal

Vasárnap újra választaniuk kell a jászberényieknek, mivel az eddigi fideszes polgármester, dr. Szabó Tamás képtelen volt elfogadni az ellenzéki jelölt, Budai Lóránt győzelmét és megtámadta az októberi eredményt. A városban sokan igazságtalannak és méltatlannak tartják a kialakult helyzetet, ezért könnyen lehet, hogy az eddig alig több, mint egy tucatnyi szavazatkülönbség vasárnap sokszorosára nő. Igaz, az is lehet, hogy a kormánypárt a Kubatov-lista segítségével sokkal jobban tud mozgósítani, mint előzőleg... Budai Lóránt, bár bízik az újrázásban, de már a jászberényiek elmúlt hetekben felé irányuló szeretetét átélve is győztesnek érzi magát.

Zsúrpubi: Vajon miért lehet ennyire fontos Jászberény a Fidesz számára, hogy semmibe véve a választói akaratot megismétlik a polgármester-választást a városban?

Budai Lóránt: A november 10-i megismételt választás nem rólam vagy Dr. Szabó Tamásról szól. A most vasárnapi eredmény előrevetítheti a térség országgyűlési képviselője-, de mondhatnám azt is, hogy a Fidesz 2022. évi országgyűlési választásokon való szereplését. Képtelenek elismerni, hogy vereséget szenvedtek és október 13 óta mindent megtesznek azért, hogy hatalomban maradhassanak. Csak egyet felejtenek el: a képviselőség szolgálat, és a jászberényiek ítéletet mondtak az elmúlt kilenc év „szolgálata” felett.

ZsPB: Ön személy szerint mit érzett, mennyire volt csalódott, amikor megtudta, hogy a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság határozatát és kiírták a megismételt választást?

B.L.: Nem voltam csalódott, számítottam erre az ítéletre. De, mint az élet minden területén itt is azt vallom, hogy mindez nem lehet véletlen, minden okkal történik az életünkben. Őszintén hiszem, hogy a Szegedi Ítélőtábla ítéletének köszönhetően jóval nagyobb felhatalmazást kapok november 10-én.

Egyesek szerint az időhúzás a célja dr. Szabó Tamás, fideszes polgármesternek? Ön mit gondol?

B.L.: Lehet, hogy így van. Azonban lehet az oka bármi, az élet nem áll meg a városban. Legalábbis nem szabadna, hogy megálljon. És ha a Fidesznek valóban Jászberény lenne az első (ahogyan a plakátokon lehetett olvasni), akkor nem akadályozná a testület megalakulását és az új városvezetés munkáját.

ZsPB: Mit szól hozzá, hogy Varga Mihály éppen most tartotta fontosnak bejelenteni, hogy másfél milliárdos kapacitásbővítő beruházás kezdődött Jászberényben?

B.L.: Ez egyértelműen egy kampányfogás, ami egy választási kampányban nem is lenne olyan meglepő. Ha csak abban a tekintetben nem, hogy október 13 előtt egyetlen szót sem ejtettek az Electrolux kivonulásáról vagy az abból következő és megoldásra váró helyzetről. Szomorúan, de be kell ismerni, hogy a Fidesznek csak október 13-án elvesztett választások óta fontos Jászberény.

ZsPB: A propagandáról áttérve a rögvalóságra, hogyan érinti a helyieket, hogy az egykor szebb napokat látott, nagy múltú jászberényi hűtőgyártásnak a jelek szerint befellegzett, mert az Electrolux a továbbiakban Kínában gyártatja tovább a hűtőket? Igaz-e, hogy ez közel 800 ember utcára kerülését jelenti, mit tud ez ellen tenni polgármesterként?

B.L.: A hír sajnos igaz, a helyzet azonban még ennél is súlyosabb. Ugyanis ha a beszállítókat is nézzük, legalább dupla ennyi embert érint a leépítés. Első feladataink egyike kell, hogy legyen a legalább négy oldalú tárgyalássorozat megkezdése a helyzet normalizálása érdekében. Ezen a kormány és az önkormányzat képviselői mellett a vállalkozói szféra és az oktatás szakembereire is számítunk majd. Ezt a problémát csak közösen fogjuk tudni megoldani.

Nem fél attól, hogy a Fidesz most hétvégén a már jól ismert Kubatov-módszerekkel megfordítja a korábbi választási eredményt? 

B.L.:

Nem félek sem a Fidesztől, sem a piszkos módszereitől. Erre több okom is van. Az egyik legfontosabb, hogy az utcákat járva nap, mint nap érzem a jászberényiek szeretetét. És legyen bármi ennek a megismételt választásnak az eredménye, én ezzel már győzelmet arattam.

ZsPB: A napokban volt egy kisebb malőr a Mi Hazánk Mozgalom helyi polgármester-jelöltjének részéről, aki nyíltan visszalépett a fideszes jelölt javára, de mivel túlságosan kilógott a lóláb - mármint, hogy a Mi Hazánk a Fidesz radikális szatellitpártja - Toroczkaiék újratervezték és közölték, hogy mégsem lesz visszalépés. Ön hogyan látta közelről a burleszkfilmbe illő bénázást? Mit gondol, hozhat ez a Fidesznek szavazatokat?

B.L.: Szeretnék eltekinteni az eset mélyebb elemzésétől. Ismerem a pártot, ismerem a listán bejutott helyi képviselőjét és ismerem a szóban forgó történet részleteit is. Ám mindettől függetlenül bízom abban, hogy a Mi Hazánk Mozgalom helyi szervezetének elnöke tartani fogja magát ahhoz a nyilatkozatához, melyben arra tett ígéretet, hogy munkájával és döntéseivel elsősorban a város érdekeit fogja szem előtt tartani. Ha ez így lesz, részemről az együttműködés és a jó viszony garantált.

ZsPB: Ha maximum három mondatban össze kellene foglalnia, hogy miért lesz jobb a jászberényieknek, ha Ön lesz a polgármester, akkor mit mondana?

B.L.: Az én értékrendemben első helyen szerepel a tisztesség és a becsület. Sokat elárul egy ember jelleméről, hogy hogyan bánik az embertársaival – különösen igaz ez egy polgármesterre. És amíg Dr. Szabó Tamás – elvéve ezzel egy jobb élet lehetőségét egy három gyermekes családtól – megnyert egy saját maga által kiírt bérlakás pályázatot, addig én minden törvényes lehetőséget megragadok majd, hogy az így kialakult igazságtalan helyzetet helyreállítsam és a szóban forgó önkormányzati bérlakást egy valóban arra érdemes család foglalhassa el. Tisztesség, becsület, emberség: ezek talán minden szaktudásnál fontosabbak…

ZsPB: Az utolsó, meglehetősen közhelyes, de egy választás előtt mégiscsak kötelező, s talán a legnehezebben megválaszolható kérdés: mit jósol vasárnapra?

B.L.: Említettem már, hogy nem hiszek a véletlenekben és véleményem szerint minden okkal történik az életünkben. Október 13-án szülővárosom lakóinak többsége polgármesterré választott. Ezt és az azóta felém áradó nagyfokú bizalmat és szeretetet már senki nem veheti el tőlem. Ha újra győzelmet aratok, boldogan vágok bele az előttem álló nehéz feladatokba. Ha másként alakul és a Fidesz „valamilyen okból” megfordítja az eredményt, emelt fővel fogom azt tudomásul venni.

jaszberenyfoto_62

Budai Lóránt, Jászberény ellenzéki polgármesterjelöltje (Fotó: Várdai Gábor)