Szárnyal az ország: 700 milliárd a magyarországi korrupció miatt kiszabott uniós büntetés összege

Pedig "nem lopnak, csak szerencsések".

Több mint kétszerese az Európai Unió által a magyarországi korrupció miatt kiszabott büntetés összege annak, amelyről tavaly ősszel szó volt. A 2018-as uniós zárszámadás adatai szerint közel 700 milliárd forintnyi uniós visszafizetési kötelezettséget írtak elő hazánk számára, vagyis jóval nagyobb összegről van szó, mint amennyivel korábban az átlagos (300 milliárd forint), vagy a legrosszabb (500 milliárd forint) forgatókönyvben számoltak - írja a Magyar Hang Jávor Benedek blogjára hivatkozva.

A lap emlékeztet, hogy 2018-ban 15 országban 30 operatív program esetében írtak elő visszafizetési kötelezettséget az uniós tisztségviselők, s ebből nyolc eset, vagyis több mint 25 százalék hazánkra vonatkozott. Nem is csoda, hiszen mind a 7 tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel az Európai Bizottság, és olyan sok korrupt projektet találtak, hogy az egyesével, projekt alapon kiszabott büntetések helyett az összes operatív programra alkalmazott 10 százalékos átalánybüntetést javasoltak. A kormány ez ellen tiltakozhatott volna, ha bizonyítani tudta volna, hogy téves az uniós döntés, azaz szó sincs korrupcióról, de inkább elfogadta a büntetést.

Bár Bencsik András a hétfői Sajtóklubban kifejtette, hogy a "az új jobboldali milliárdosok" nem lopnak, csak "szerencsésen versenyeznek", az EU ezt nem egészen így látja. A 420 milliárd forint értékű, Mészáros Lőrinc által elnyert vízközmű pályázat esetében 25 százalékos visszafizetési arányt írtak elő a már leszerződött 260 milliárd forint után. Ezt "szerencse" helyett tőlünk nyugatra különösen korrupt szerződésnek nevezik.