Pintér Sándor megválaszolta Jakab Péternek, hogy meddig zsákmányolják ki a rendőröket!

Hogy is szólt a fideszes választási szlogen? Ja, igen: folytatjuk! Nos, valami ilyesmi választ tudott visszaböfögni a belügyminiszter is Jakab Péter kérdésére.

Évente másfél hónapot túlóráznak a rendőrök az emberhiány miatt, ami 6 millió túlórát jelent az évben - hangzott el az ATV Híradójában október 21-én. A riportból az is kiderül, hogy a szakszervezetek szerint továbbra is problémát jelentenek az alacsony, 150-170 ezres nettó kezdő bérek, amelyek miatt tavaly kétezren hagyták ott a rendőrséget. Augusztus közepén azt a választ kaptam a rendvédelmi szervek helyzetével kapcsolatos írásbeli kérdésemre, hogy a rendőrség maradéktalanul el tudja látni a feladatát. A hírek alapján ez azt jelenti, hogy a közbiztonság jelenleg csak az elkötelezett rendőrökön, nem pedig a Kormányon múlik. Azt is írták, hogy a tárca a rendvédelmi szervek vezetőinek bevonásával már tavaly megkezdte azokat a szakmai munkákat, amelyekkel a rendvédelmi bérek növelését tervezik előkészíteni. Kérdezem tehát Miniszter Urat: Túlórák nélkül képes lenne ellátni a feladatát a Magyar Rendőrség az ország teljes területén? Mennyi túlórát vállalnak átlagosan a rendőrjárőrök 2019 első 9 hónapjában? Hányan léptek be és hányan távoztak a Magyar Rendőrség állományából 2019 első 9 hónapjában? Milyen fázisban van a Belügyminisztérium által kezdeményezett, rendvédelmi életpályamodell folytatását célzó előkészítő munka? Mik az eddigi eredmények?Mikor kapnak a rendvédelmi dolgozók olyan szintű béremelést, amellyel megszüntethető a kereskedelmi szektorban elérhető fizetések elszívó hatása?

kérdezte a Jobbik frakcióvezetője Pintér Sándort a rendvédelmi szervek munkatársainak kizsigerelésével kapcsolatban.

 

A Belügyminisztérium vezetése a rendvédelmi szervek vezetőinek bevonásával a tavalyi évben megkezdte mindazokat a szakmai előkészítő munkákat, amelyek eredményeként a Kormány döntött rendvédelmi életpálya modell folytatásáról.

 - írta válaszában Pintér Sándor, belügyminiszter. Aki közel tíz évvel ezelőtt ígérte azt, hogy két hét alatt rendet csinál az országban. Azóta is várunk rá. Igaz, a mostani válasz már felér egy beismeréssel: a több mint kilenc éve regnáló Orbán-kormány csak tavaly kezdett el gondolkodni a rendvédelmi szervek létszámhiányának problémáinak megoldásán. A probléma csak az, hogy olyan jó kis életpályamodellt sikerült letenniük az asztalra, ami kvázi tömeges pályaelhagyást eredményezett.

Mr. Kéthétalattrend...