Úgy tűnik, a Fidesz így áll bosszút az önkormányzatokon

A Fidesz komoly pozíciókat vesztett az önkormányzati választáson, ezért most újabb központosítás, jogkörelvonás jöhet.

A kormány átszervezné a fővárosi és megyei kormányhivatalok működését. A tervezett intézkedések között szerepel, hogy megszüntetnék a megyeszékhelyek járási hivatalait, feladataik visszakerülnének a megyei kormányhivatalokhoz. A járási hivatalok a jövőben csak járási szintű ügyekkel foglalkoznának, a megyei szintű ügyeket a fővárosi és megyei kormányhivatalok látnák el. A cél a hatósági szervezetrendszer "egyszerűsítése" - számolt be róla a 24.hu.

A lap szerint az önkormányzati jegyzői építésügyi feladatok is a kormányhivatalokhoz kerülhetnek. Mi több, a települési önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga, amely a jegyző építésügyi igazgatási feladatainak ellátását biztosítja, 2020. március 1-jétől az állam (azaz a kormányhivatal) ingyenes használatába kerülne.

A jogkörök csökkentésében ez lenne az egyik legdurvább változás, hiszen ezzel elvonnák a helyiektől a döntés lehetőségét, hogy mi épülhet meg a településen. Mindezt ráadásul egy héttel megelőzte egy titokban elrendelt, a teljes közszférát sújtó létszámstop is.

Nerisztánban nem elképzelhetetlen, hogy az október 13-án elvesztett pozíciókért így akarnak Orbánék visszavágni.