Míg Orbán parolázva meccset nézett, emberek lettek rosszul a strómanjának erőművénél!

De pontosan kié is a Mátrai Erőmű Zrt., ha Lölő csak egy stróman? Már a hét elején is arról szóltak a hírek, hogy kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött a Mátrai Erőműben, azonban tegnap újabb szintre lépett a történet, ugyanis a hírek szerint a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén több ember rosszul lett, különböző tünetekre panaszkodtak. Megpróbáltunk utánajárni a dolognak...

Az mindent elárul Magyarországának jelenlegi működéséről, hogy míg Orbán strómanjának erőművénél emberek lettek rosszul, addig a stadionmániás magyar kormányfő egy stadionavatón Polt Péter és Áder Jánossal nevetgélve, illetve parolázva nézte meg azt a meccset, amelynek kezdőrúgását a Szpartak Moszkva (!) egykori játékosa végezte el, s amelyen a magyar válogatott újabb vereséget szenvedett.

A rosszullétekkel kapcsolatban egyébként próbáltuk elérni a helyi polgárőrséget, a Mátrai Erőművet, valamint a helyi polgármesteri hivatalt is, de sajnos nem jártunk szerencsével.

A helyi háziorvos ugyan visszahívott bennünket, azonban amikor kiderült, hogy újságírók vagyunk és a rosszullétekről szeretnénk tájékozódni, azt közölte velünk, hogy - bár ő hívott bennünket vissza - jelenleg nem ér rá, majd később újra telefonál. Ez mindeddig nem történt meg.

Elértük viszont Nagy Csabát, a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivőjét, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy

Kint vagyunk a terepen, jelenleg is folyamatosan méréséket végzünk és amennyiben a szakemberek határérték fölötti eredményeket észlelnek, azonnal intézkedünk és tájékoztatjuk a lakosságot. A rosszullétekkel kapcsolatban arról tudom tájékoztatni, hogy forduljon az érintett hatóságokhoz.

Egyébként a Heves megyei katasztrófavédelem az alábbi közleményt adta ki a tegnapi napon:

A katasztrófavédelem két mobil laborral folyamatosan jelen van a Mátrai Erőmű visontai telephelyén és annak környezetében. Az üzem területén lévő technológiavíz-tározóban szerdán kén- és foszfortartalmú gázok keletkezését észlelték, amelyek erőteljes szagot árasztanak. Az erőmű a helyzet kezelése érdekében megkezdte a technológiai víz leeresztését és hígítását, emiatt azonban a szag felerősödött. A bűz csökkentése érdekében az üzem leállította a vízleeresztést. A katasztrófavédelmi mobil laborok folyamatosan méréseket végeznek, amennyiben az egészségre ártalmas mennyiségű veszélyes anyagot mérnek, haladéktalanul intézkednek és a katasztrófavédelem tájékoztatja a lakosságot a szükséges teendőkről.

Több neve elhallgatását kérő visontai lakos egyébként megerősítette információnkat, miszerint valóban rosszul lettek emberek a tegnapi napon. Az általános hangulat egyébként az üggyel kapcsolatban a félelem: nem is annyira a rosszulléttől félnek az emberek, hanem a nyilatkozatok miatt bekövetkező esetleges retorzióktól. A környéken ugyanis "nagy úr" lett a felcsúti gázszerelő, Mészáros Lőrinc, hiszen tudja mindenki, hogy Orbán embere.

Augusztusban egyébként több településen észlelték, hogy a Bene-patak habzó fekete vize megölte a halakat...

Vajon a történtekért ki lehet a felelős? Mészáros Lőrinc = Orbán Viktor. 

mti_orban

Orbán beszédet mond (Fotó: MTI)