Stadionból egyre több, kórházból egyre kevesebb lesz az országban

A Népszava azt állítja, hogy hozzájutottak ahhoz a kormányzati munkaanyaghoz, ami az egészségügyi ellátórendszer tervezett reformjához készült.

Ebből pedig kiderül, hogy Orbánék tucatnyi helyen tervezik az aktív ellátás megszüntetését, több esetben pedig intézmény-összevonást is javasolnak. A fő okok között szerepel a szakemberhiány, hiszen az érintett intézmények jó része folyamatos problémával küzd, és egyébként sem képes a megfelelő ellátást biztosítani.

Így a Veszprém megyei kórházhoz csatolnák például a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet, a pszichiátriai rehabilitációs dobai intézményt pedig felszámolnák. De a tervek szerint jelenlegi formájukban megszűnnének a tapolcai és a pápai kórházak is. Előbbi aktív ellátását a szintén gondokkal küzdő ajkai kórházba telepítenék, Pápáról pedig a gasztroenterológia kerülne ide. Ez azt jelentené, hogy Tapolcán és Pápán csak szakrendelések és egynapos ellátások maradnának.

Az orvoshiány miatt már jelenleg sem életképes fül-orr-gégészeti aktív ágyak is felszámolásra kerülnének Esztergomban, ahol szintén egy napos ellátás maradna. Ezzel párhuzamosan  komáromi kórházból a reumatológia ágyakat kerülnének át Esztergomba.

Dunaújváros is érintett, hiszen az itteni betegeket Fehérváron kezelnék a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti gondjaikkal. A kazincbarcikai intézmény esetében pedig a teljes aktív kapacitás átkerülne a borsod megyei  kórházba.

De Heves, Tolna, Baranya, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyében, valamint a Dél-Alföldi térségben is komoly változások összevonásokra és megszűnésekre lehet számítani.

Az átalakításokra szükség van, de ez már egy kényszerhelyzet - ami rengeteg embernek okoz majd kellemetlenséget, vagy jelent egyenesen megoldhatatlan kihívást - hiszen az elmúlt tíz évben Orbán az egészségügyi ellátásba, az orvosokba, ápolókba, és ezzel együtt minden magyar emberbe pont akkorát rúgott bele, mint az emlékezetes imázsfilmben a labdába.

Csak nehogy a végén éppen emiatt a „mozdulat” miatt hasaljon el.

template