Fidesz: "Az, hogy az ember valamit csinálni akar, nem jelenti azt, hogy joga is van hozzá"

Nem szeretik, ha megmondják nekik, mi a jogállam és mi nem.

Egyre gyakrabban használják egyféle "politikai fegyverként" a jogállamiságot, és ez végül "teljesen hiteltelenné teszi azt általános, közös értékként" - írja Varga Judit a Euronews hírcsatorna honlapján kedden közzétett szerzeményében.

Az igazságügyi miniszternek nem tetszik az európai uniós tagállamokon belüli jogállamisági helyzet monitorozása, valamint a közösségi források feltételekhez kötéséről szóló javaslatokat sem értékeli, mert szerinte "teljességgel ellentétesek az alapszerződésekkel, az Európai Bizottságnak ugyanis nincs általános hatásköre e területeken".

"Az, hogy az ember valamit csinálni akar, nem jelenti azt, hogy joga is van hozzá. Azoknak, akik most a jogállamiság védelmére kelnek, ezt tudniuk kellene" - fogalmazott.

És most jön a lényeg:

A jogállamiság nem egyetemesen alkalmazható objektív kritériumok kerete, nincsenek pontosan meghatározott szabályai, és számos vita tárgyát képezi, ezért az emiatt aggodalmakat megfogalmazóknak jobban tiszteletben kellene tartaniuk a tagállami sajátosságokat, és nem kellene megpróbálniuk előírni egy mesterséges és uniformizált keretrendszert - jelentette ki.

Áhá. Tehát itt volt a probléma: Magyarországon nincs baj a jogállamisággal, csak az EU nem érti, mit ért a Fidesz jogállamiság alatt. Meg amúgy is, nekik joguk van eldönteni, mit hívnak jogállamnak.