Áder alapítványa állítólag azért költ 250 milliót, hogy érzékenyebbek legyünk a klímaváltozással szemben

A Közbeszerzési Értesítő adatai alapján Áder János köztársasági elnök alapítványa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány eredménytájékoztatót tett közzé, mely szerint nettó 250 millió forint értékben rendezvényszervezési szolgáltatást vásárol, Jakab Péter pedig írásban kérdezte meg a miniszterelnökséget, hogy ez nem pazarlás-e.

A Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökséghez azzal kapcsolatban, hogy Áder János alapítványa miért 250 milliót költ csak kommunikációra? 

Jakab Péter bár nem vitatja a klímavédelem ügyének fontosságát, úgy véli, hogy ezt a csatát nem elsősorban kommunikációs hadszínterén kell megvívni, pláne nem ilyen összeg terhe mellett.

A miniszterelnökség részéről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára reagált, és szerinte de.

Áder János alapítványának az a célja, hogy a magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységét növelje.

Hozzátette, hogy a klímavédelmi célok Magyarország Kormánya számára kiemelten fontosak, ezért az Alapítvány munkáját 2019-ben közel 1.500 millió forinttal támogatta a költségvetés.

Az államtitkár szerint Jakab Péter kérdése megtévesztő, ugyanis a Közbeszerzési Értesítő 2019. november 4. napján megjelent számában foglaltak szerint az Alapítvány nem kommunikációra, hanem rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra írt ki közbeszerzést.

Mindez egyébként azért is különösen érdekes, mert egy héttel ezelőtt Áder éppen arról beszélt, hogy "üzleti lehetőség" a klímaváltozás.

„Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy a klímaváltozás nyertesei között legyen” - mondta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Vállalkozások a környezetvédelemért című konferencián.

Szerinte

„a vállalkozások kihívásnak, üzleti lehetőségnek tekinthetik a klímaváltozást”.