Egy csomó ember könnyezett, folyt az orra, kipirosodott a bőre Orbán strómanjának erőművében, de csak semmi pánik...

"Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni!"- mondanánk pestiesen arra, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. szerint nem történt semmi komolyabb dolog Visontán. „Csak” a kéntelenítő medence egyik szivattyúja hibásodott meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőműben és „csak” kén-hidrogén került a levegőbe.

Nem vagyunk vegyészek, de a kén-hidrogénre még mi is emlékszünk a gimiből, amiről még a Wikipédia is azt írja, hogy:

Záptojás szagú, színtelen, nagyon mérgező gáz.

A mai napon az ügyben sajtótájékoztatót tartottak, ahol a sajtó képviselői megismerhették az erőmű álláspontját is. 

Az erőmű megtette a szükséges intézkedéseket a dolgozók egészségének és életének védelme érdekében, illetve haladéktalanul felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lakosság és az erőmű, illetve az ipari park dolgozói az észlelés napjában sem voltak veszélyben. Szűk helyre korlátozódott helyszín, a már említett medencetér lezárt területén volt gáz, se annak a környezetében, se az előtti területen, se az ipari parkban, végképp nem a lakosság környezetében. Ez tényleg így van! A folyamatos légtérben végzett vizsgálatok természetesen ezt alátámasztják, a mi saját műszereinkkel végzett mérések, mind a katasztrófavédelem sokkal pontosabb műszereivel végzett eredmények,amiről gondolom majd beszámol. Ennek kapcsán a leghatározottabban visszautasítjuk és cáfoljuk is azokat a sajtóban megjelent bizonyítékokkal alá nem támasztott értesüléseket, állításokat, híreket, híreszteléseket, amelyek az Erőmű felelőtlenségét sugalmazzák.

- nyugtatta le a kedélyeket Hankó Norbert, a Mátrai Erőmű biztonsági vezetője.

Hogy mennyire tett meg mindent a Mészáros Lőrinc „nevére íratott” Mátrai Erőmű Zrt. a lakosság tájékoztatása érdekében azt plasztikusan mutatja, hogy az Mátrai Erőmű Facebook-oldalán a legutolsó bejegyzés november 12-i és egy futóversenyen történő részvételről szól... Döntsék el Önök, hogy ez ebben a helyzetben elegendő tájékoztatásnak számít-e! Egyetlen bejegyzést sem írtak, hogy mi történik, milyen intézkedéseket hoztak az elmúlt napokban. Így talán nem véletlen, hogy egy csomó ember számára - nyilván nem a probléma nagyságát tekintve, hanem a szegényes tájékoztatás miatt -a Csernobil című sorozat jeleneteit idézték fel a visontai történések.

Körülbelül 20 ember panaszokat, s csak néhány ember volt betegszabadságon pár napig.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor jelentkeztek az első irritatív tünetek és mikor történt az első üzemi intézkedés nem tudtak megnyugtató vállaszt adni a sajtótájékoztatón jelenlévő vezetők. A két dolog között ugyanis bizonyos sajtóértesülések szerint 8 nap (2019. november 4-12.) telt el.

Megkérdeztük Visonta háziorvosát, Dr. Reinelt Ákost Emilt, aki arról tájékoztatott bennünket, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. dolgozóinak esetleges mérgezéséről, sérüléseiről az üzemorvos tudna tájékoztatást adni, azonban ő háziorvosként mérgezéssel senkit sem diagnosztizált az elmúlt napokban.

Mi azért az elmúlt napokban több visontai lakossal is beszéltünk, akik arról tájékoztattak bennünket, hogy a dolgozók közül többen rosszul lettek. Az egyik lakos egyenesen arról beszélt, hogy a szintén Orbán strómanjának, Mészáros Lőrincnek a kezében lévő Viresol Keményítő- és alapanyaggyártó és forgalmazó Kft. parkolójában már többször lettek rosszul emberek.

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak. Február óta azonban ide engedi elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét Mészáros Lőrinc az erőmű mellé épített hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, a Viresol Kft. is. A keletkező gázok nagy mennyiségű szerves anyag anaerob bomlására utalnak, helyi forrásaink szerint ilyesmi csak a Viresoltól kerülhetett a víztározóba.

- írta meg az Átlátszó a bővebb összefüggést. 

matrai_eromu


Mátrai Erőmű (Fotó: Facebook.com)