Falra fel! – újabb plakátaukció Budapesten

Kedden több, mint 150 plakátból válogathatnak az érdeklődők.

A megismerhető emberi világ olykor szakadozott, hiányos papírjai a plakátok. Közös múltunk darabjai, nagyapáink pupillájába beégett, régről jövő üzenetek. Talán ezért lehet, hogy számomra a plakát elsősorban utazást jelent, utazást a korba, ahonnan az üzenet a plakátokon keresztül még ugyanolyan elevenen és impulzívan érkezik, mint ahogyan nagyapám idejében. Magam előtt látom a sarkon éppen beforduló omnibuszt, a kalapos, szép ruhába öltözött férfiakat és nőket, az „ucca” zsivajából élesen kihallatszó rikkancs fiú hangját, a kávéházi forgóajtón kitámolygó írókat, a háborúba készülő, búcsúzkodó fiatal katonát és a meggyötörten hazaérkezőt is. Itt van előttem a pályaudvari forgatag, a fővárosba szerencsét próbálni érkező megszeppent ifjú arca, az egyenruháját büszkén igazgató csendőr és a vele beszélgető kalauz bajuszpödrésének hetyke mozdulata, érzem a sült kolbász ínycsiklandó illatát… Megelevenedik bennem az akkori városi utca képe és moraja, itt járnak körülöttem azok az emberek és ugyanolyan elevenek, mint akkor, ha ránézek egy plakátra és becsukom a szemem.

 

- írtam egyszer a magyar plakátok kapcsán. És mára ez a szerelem csak tovább erősödött. No, nem csak bennem, hanem a fiatalokban, akik számára egy plakát sokkal többet mond egy festménynél. A belsőépítészek is felismerték a plakátban rejlő, egy festménynél sokkal személyesebb kapcsolatot jelentő lehetőséget, hiszen az első filmélmény, egy kedvenc együttes igényes plakátja sokkal többet jelenthet...

A harmadik Falra fel! plakátaukción több mint 150 nemzetközi és hazai tétellel vár minden érdeklődőt a Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567. Meglepetésvendégünk a MÖBELKUNST design vásár.

Az aukció különlegessége, hogy a hazai plakátszcéna egyik legjelentősebb, napjainkban is alkotó grafikusművésze, a Munkácsy Mihály-díjas Kemény György munkái is licitre kerülnek.

Az eredetileg tömeggyártásra készült filmes, zenei, kiállítási és reklámplakátokkal látványos, különleges hangvételű vagy merész darabok. Mára csupán néhány példány maradt fent belőlük épségben, így egyedi értéket képviselnek. A változatos kollekcióban a filmrajongók, a kreatív lakberendezési ötleteket kedvelők, a gyűjtőszenvedéllyel, befektetési szándékkal érkezők és a licitálás izgalmait keresők egyaránt megtalálják számításukat.

Az aukció anyagát 2019. november 21. és 25. között az árverés új helyszínén, a Próféta Galériaban (1111 Budapest, Szent Gellért tér 3.) bárki megtekintheti nyitvatartási időben.

A teljesség igény enélkül a figyelmetekbe ajánlunk néhány különleges tételt az aukció anyagából:

- Külföldi filmek: Ponyvaregény, Kill Bill, Jackie Brown, Rocky, Bosszúállók, Farkasokkal táncoló, Sissi, Dühöngő bika, Evita, Kelly hősei, Ryan közlegény megmentése, Szelíd motorosok, Sörgyári capriccio, Csillagok háborúja, James Bond-filmek

- Magyar filmek: A londoni férfi, Bohóc a falon, Hattyúdal, Apa, Szerelmem Elektra, Körhinta, Meteo, Szikrázó lányok, Vuk, Szaffi, Süsü a sárkány, Hugó a víziló

- Zenei csemegék: Beatles, Elvis, Queen, Sziámi, Bizottság, Test Department, Sex-e-pil

- Reklám- és propagandaplakátok a múlt századtól napjainkig szép számmal