Fontos dolgokról dönt a héten az Európai Parlament!

A héten Strasbourgban üléseznek az Európa Parlament képviselői és több olyan fontos kérdés is terítékre kerül, amely nagymértékben meghatározhatja az „öreg kontinens” jövőjét.

Többek között a héten választják meg - név szerinti szavazással - a 2019-2024 közötti időszakra hivatalba lépő Bizottság tagjait, pontosabban Ursula von der Leyent és csapatát.

De az európai környezetvédelmi intézkedések is terítékre kerülnek. A divatosan európai „New Deal”-nek nevezett tervezet szerint 2030-ig – az üvegházhatásúgázokat tekintve - 55 százalékos kibocsátáscsökkentést kellene elérni 2030-ig ahhoz, hogy 2050-re az Unió elérhesse a klímasemlegességet. Orbánék éppen ezt a javaslatot torpedózták meg korábban.

Politikailag kevésbé jelentős, de a közös európai kultúra szempontjából viszont igenis nagy jelentőséggel bír, hogy az Európai Parlament elnöke, David Sassoli a szerdai ülésen hozza nyilvánosságra a 2019-es Lux-filmdíj nyertesének nevét.

S ha már filmek: a tavaly Szaharov-díjjal kitüntetett filmrendező, Oleg Szencov mindeddig nem tudta átvenni a kitüntetését, ugyanis időközben Moszkva koholt vádakkal bebörtönözte, azonban szeptemberben egy orosz-ukrán fogolycsere folytán szabadon bocsátották. Így most végre sor kerülhet az elismerés átvételére is.

Ami azonban Magyarországra nézve a legfontosabb, hogy az EP szerdán várhatóan megszavazza majd a 2020-as uniós költségvetésről szóló megállapodást, amelynek köszönhetően több forrás jut a klímavédelemre, a városfejlesztésekre, valamint a fiatalok támogatásra.

(Forrás: Európai Parlament Sajtószolgálat/EP)