A bántalmazott nők kerültek reflektorfénybe tegnap este az Európai Parlamentben!

A problémára nem kisebb személyiség, mint David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hívta fel a figyelmet tegnap este Strasbourgban.

Egy perces néma csenddel emlékezett az erőszak áldozatául esett nőkre David Sassoli elnök vezetésével a Parlament a strasbourgi, második novemberi ülésszak megnyitásán.

Minden harmadik nő élete során fizikai vagy szexuális bántalmazás áldozata lesz, figyelmeztetett Sassoli elnök, hozzátéve: a nemi alapú erőszak az emberi jogi erőszakot jelent.

Sassoli elnök a nők és lányok elleni erőszakot az egyik legnagyobb akadálynak nevezte a fenntartható fejlődésre vonatkozó Agenda 2030 ENSZ-célok elérése útjában. Ezért is szólította fel a tagállamokat, hogy ratifikálják az Isztambuli Egyezményt, amely az első, nemzetközileg is kötelező erejű eszköz a nők és lányok elleni erőszak megfékezésére.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a Parlament strasbourgi épülete az „Orange the World" (fesd narancssárgára a világot) kezdeményezés keretében narancssárga fényben úszik, ezzel kifejezve a Parlament szolidaritását az erőszak áldozatául esett nőkkel és lányokkal.

- írja az Európa Parlament sajtóközleménye.

Igaz, Magyarországon a narancsos fény a vak komondoros eset után okoz egy kis kognitív disszonanciát, de most vonatkoztassunk el ettől... Azt pedig már jól tudjuk, hogy Orbánék szerint kis hazánkban nem is létezik ilyen probléma.