Bréking: Fél órán belül megválasztják az Európai Unió új biztosait!

Az Európai Parlament szerda délben, egyszerű többséggel, névszerinti szavazáson dönt a hivatalba lépő Európai Bizottság tagjainak megválasztásáról.

Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök már reggel bemutatta a biztosjelölteket. A délben kezdődő voksolás előtt a képviselőcsoportok úgynevezett vezetői nyilatkozatot  tesznek majd az új Bizottságról.

Az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak és az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a szavazás utáni közös sajtótájékoztatójára körülbelül fél kettőkor kerülhet sor.

Mint ismeretes Orbán Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelölte az uniós biztosi posztra, miután Trócsányi László végleg elbukott. Várhelyi számára sem volt gyaloggalopp a szavazásig tartó út, hiszen a szóbeli meghallgatását nem sikerült abszolválnia.

Ma feltehetően őt is megválasztják, de kíváncsiak leszünk az ellenszavazatok számára is, ugyanis könnyen lehet, hogy történelmi rekord születhet a nemek arányát tekintve.

Eddig Jean-Claude Juncker csapatának a megszavazása volt a legneccesebb, ugyanis 423 szavaztak mellette 209 ellene, illetve 67 tartózkodtak a 2014-es voksolásnál.

(Forrás: Európai Parlament, Sajtószolgálat/Főkép:MTI)