Újságírással soha nem foglalkozó asszisztens lesz az MTI brüsszeli tudósítója

Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen az állami hírügynökségnél.

Az MTVA vezetése november végével rövid úton visszarendelte Bajnok Artúr brüsszeli tudósítót. Szakmai körökben ez azért is meghökkenést keltett, mert a fiatalembert tavaly ilyenkor Junior Príma díjjal ismerték el kiváló munkája miatt. Az eseményekre korábbi beosztásuk kapcsán rálátó forrásaink szerint még nagyobb az őt váltó személy okozta sokk: Andits Eszter, aki eddig az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense volt, sosem foglalkozott újságírással - írja a Népszava.

A személye azért is érdekes, mert 2010-ben a CEU-n szerzett mesterfokú diplomát összehasonlító történelemből, s tanulmányai keretében hosszabb dolgozatot írt az olasz fasiszta rendszer alatt a homoszexuálisokat sújtó elnyomásról. 

Bajnok Artúr egyébként rövid idő alatt már a harmadik, aki nem felelt meg a rezsimnek.

A Népszava szerint az idén 83,2 milliárd forintból gazdálkodó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. háza táján uralkodó állapotokra jellemző, hogy a külpolitikai szerkesztők tavasztól nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel. Egy föléjük helyezett szerkesztő néhány hete letiltotta az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését.

A lap úgy tudja, hogy a magyar kormánytagok, különösen Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok órákig várnak – feltehetően külső – jóváhagyásra. Egyes cikkek egyáltalán nem érkeznek vissza, mások már eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek. A történetét 1880-ig visszavezető Magyar Távirati Irodában ilyesmire még  a rendszerváltás előtti években ott dolgozók sem emlékeznek.