„Én nem hiszek Putyinnak és Önök se higgyenek neki!” - Oleg Szencov átvette a tavalyi évi Szaharov-díjat

A Moszkva börtönéből szeptemberben fogolycserével szabadult ukrán újságíró a héten végre átvehette az Európai Unió emberjogi díját Strasbourgban.

A Szaharov-díjat az Európai Parlament évente egy alkalommal ítéli oda az emberi jogokért és a gondolatszabadságért küzdő, illetve az elnyomás ellen harcoló aktivisták számára. A díj névadója Andrej Dmitrijevics Szaharov politikai menekült, az 1975. évi Nobel-békedíj kitüntetettje. A Szaharov-díj - 1988.évi alapítása óta - az Európai Unió egyik legrangosabb elismerése. A díj mindenkori nyertese oklevelet és 50 000 euró összegű pénzjutalmat kap. Oleg Sztencov a tavalyi évben neki ítélt Szaharov-díját csak idén vehette át az Európai Parlamentben, ugyanis Moszkva koholt „terrorista” vádak alapján 2015-ben bebörtönözte az ukrán újságírót, aki idén egy orosz-ukrán fogolycsere után szabadulhatott. Oleg Szencov bebörtönzése ellen az Európai Parlament folyamatosan tiltakozott, európai politikusok többször felszólították Putyint arra, hogy bocsássa szabadon a börtönben éhségsztrájkoló zsurnalisztát.

Én nem hiszek Putyinnak és Önök se higgyenek neki!

- mondta meglehetősen szerény, ugyanakkor az emberi szabadságjogok tekintetében nagyívű köszönőbeszédében Szencov. 

Ön kiállt az elvei és meggyőződése mellett, és a saját szabadságával fizetett érte. Soha, senkit sem szabadna, hogy az elvei miatt büntetéssel sújtsanak.

- mondta az Európai Parlament elnöke, David Sassoli a díj ünnepélyes starsbourgi átadásán.

oleg03

A díj átadásának pillanata (Fotó: zsurpubi.hu)