„A pályázatok 60-70 százalékát szövi át valamilyen szinten a korrupció, a büntetéseket az adófizetők pénzéből fizetik”

A Transparency International Magyarország ügyvezetője a Népszavának adott interjúban az állami korrupció lényegéről beszélt.

A kormánynál sokáig arra számítottak, hogy szinte bármit meg lehet csinálni, és az Európai Unió szemet huny efelett…A probléma az, hogy az adófizetők pénzéből fizetik a büntetést. Az állam ezt elvileg átháríthatná a korrupciót elkövetőkre, de itt ez nem életszerű, mert ebben az esetben a büntetés minden bizonnyal a kormányhoz közelálló személyekre és vállalatokra szállna.

- mondta a többszáz milliós, rendszerszintű visszaélések és más szabálytalanságok miatt bevállalt büntetésről Martin József Péter.

Magyarországon a korrupció végletesen központosított. Az állami korrupció lényege az erőforrásoknak különféle eszközökkel történő újraosztása, az új elit megteremtése, és a kormányközeli szereplők jutalmazása, helyzetbe hozása.

- tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

Martin szerint a rendszer mozgásban van, vagyis egyesek bekerülnek a pixisbe, mások meg kiesnek onnan. Vajon ezzel a rendszer szolgalelkű, gátlástalan szereplői is tisztában vannak?

Orbánék benézték, hogy az EU majd szépen tűri a folyamatos, mértéktelen lopást. Ez pedig komoly hibának bizonyult. Ezt követően ránk, adófizetőkre tolták a büntetést. Ugyan a hír hallatán nem jelentek meg tömegek az utcán - ebből a szempontból is már csak irigykedve tekinthetünk Románia felé - október 13-án azonban kiderült, hogy a választók nem nyelnek le mindent, amit a kiégett despota le akar nyomni a torkukon. Vajon Orbánék ezúttal végzetes hibát vétettek?