Tudtad? Állítólag Szájer József sokat tett azért, hogy Magyarország legyőzze a kommunista diktatúrát

És ezért Petőfi-díjat kapott. Akárcsak Lezsák Sándor.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szájer József akkori európai parlamenti képviselő kapta 2019-ben a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését Budapesten adták át a Terror Háza Múzeumban.

Ez önmagában is fun fact, de az i-re a pontot mégiscsak az tette fel, amit Gulyás Gergely mondott hazafias honatyáinkról:

Lezsák Sándor és Szájer József nem csupán azért tett nagyon sokat, hogy Magyarország legyőzze a kommunista diktatúrát és a nemzeti függetlenség, a szabadság és felelősség egyensúlyával jellemezhető útjára lépjen, hanem azért is, hogy szabadságunkat a magyar nemzet javára kamatoztassuk.

Aztán azt is mondta, hogy Szájer József számára mindig is a magyar nemzet volt a fontos és nem a politikai hatalom. „Ezért képes az európai politika egyik legnehezebb közegében, a jogállami alapelveket a nyers politikai érdekek mentén egyre többször átlépő európai parlamentben kitartani”.

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója is szólt a Petőfi-díjról, arról beszélt, hogy azzal a közös jóért, a szabadságért tett erőfeszítést ismerik el. „Végső soron a bátorság, a megalkuvást nem tűrő kitartás példaképeit emeljük a magasba azért, hogy mindenhonnan jól láthassák őket” - fogalmazott.

Szájer József pont egy évvel később, 2020. november 27-én bizonyította is, hogy megérdemelten díjazták.