Vona Gábor szerint a magyar embereknek kellene megválasztani a köztársasági elnököt, a legfőbb ügyészt és a médiahatóság elnökét

Az egykori pártelnök ismertette készülő, harmadik törvényjavaslatának lényegét.

Vona Gábor csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Második Reformkor Alapítvány azért jött létre, hogy Magyarországon a polgárosodást erősítse, a polgári gondolkodást, vitakultúrát segítse, valamint, hogy a fiatal korosztály számára elérhetővé tegye ezeket a jelenségeket és megvalósulhasson a második reformkor.

Az elmúlt hónapokban a volt pártelnök számos egyetemre kapott meghívást, ahol a célkitűzésekről beszélgettek és kiderült, hogy rengeteg fiatal van, akinek van véleménye a közélettel kapcsolatban, de nem akarnak pártpolitizálni. Ezért az alapítvány azt tervezi, hogy a közeljövőben kitalálja számukra azt a kapcsolódási pontot, mely által megvalósíthatják az elképzeléseiket.

Vona Gábor emlékeztetett, hogy elkészült a cigány-magyar együttéléssel kapcsolatos törvényjavaslat, amit szerdán már el is küldött a parlamenti frakcióknak. Szerinte a társadalmi vita ebben a kérdésben nem is fog ezen a szinten megállni, hiszen számos reakciót váltott ki, és rengeteg megkeresést kapott.

A harmadik törvényjavaslatról, mely az „Emberek emberei” nevet kapta, azt mondta, hogy az analógia szándékos: nem véletlenül lehet asszociálni az Elnök emberei c. sorozatra, a javaslat ugyanis a miniszterelnök embereiről szól.

Vona Gábor szerint a demokratikus működés leépülésének korszakát éljük Magyarországon, a demokratikus működés csupán kirakattá vált, és bár miniszterelnök emberei demokratikus pozíciókat birtokolnak, a feladatuk nem a demokratikus működés biztosítása, hanem a látszatműködés imitálása. Demokratikus hatalommegosztás ezáltal nincs, a kétharmad szép lassan leépítette a demokráciát. A hatalommegosztás soha nem lesz tökéletes, de vannak fokozatok, mi pedig jelenleg nagyon a negatív tartományban tartózkodunk – fogalmazott a volt pártelnök.

És hogyan lehetne mindezen változtatni? Kezdetben Vona szerint úgy, ha három tisztséget közvetlenül választanánk az önkormányzati választással egy időben: a köztársasági elnököt, a legfőbb ügyészt és a médiahatóság elnökét.

"A társadalom egészétől nyerjék el a legitimitásuk, és ne pártpolitikai alkuk következtében. Mind a három tisztség esetében komoly aggályok merülnek fel a pártpolitikai függetlenséget illetően" – jelentette ki Vona Gábor.

Az expolitikus szerint a törvény által a pártpolitika rákényszerülne a kompromisszumkeresésre, arra, hogy demokratikusan működjön, ráadásul a társadalom politikába vetett bizalma nőne, hiszen az emberek éreznék, hogy fontos a döntésük konkrét tisztségek megválasztása esetén is.

Vona Gábor a Zsúrpubi kérdésére elmondta, hogy nem lehet megtiltani, hogy pártok támogassanak jelölteket, de a direkt befolyásukat lehetne csökkenteni. Jelenleg ezen tisztségek megválasztásakor nem szükséges, hogy a társadalom széles rétege támogassa a jelölteket, pedig erre lenne szükség. A terv, hogy főleg szakmai kritériumokat állítanának a pozícióra jelentkező személyek elé.