A gagyi, a gagyibb és a Mága

Mága Zoltán neve ma bizonyos hazai zenei-értelmiségi körökben a kormány által támogatott totális tehetségtelenség szinonimája vagy még inkább a gagyi jelző szuperlatívusza. A héten borult a bili, hogy a kifinomult ízlésvilággal nem igazán vádolható Orbán Viktor évről évre százmilliókkal megtámogatott házihegedűse, Mága Zoltánt a vajdasági Dombos Fest alapítói vírusnak nevezték, akinek ízlésromboló szerepeltetése ellen minden lehetséges eszközzel küzdeni kell. Mága azonban más - egyébként jobboldali, konzervatív zenészeknél is elrúgta a pöttyöst -, ugyanis egyre visszásabb és egy magát nemzetinek hívó kormányzattól meglehetősen szokatlan, hogy regnálása óta több kórház felújítási költségének megfelelő összeggel, konkrétan milliárdos összeggel támogatta Mága értékelhetetlen ízlésgyilkos prolishow produkcióit. A „megélhetési politikus” kifejezés után - a Mága-jelenség kapcsán - új fogalom született: a „megélhetési muzsikus”.

Mint az gyakorlatilag már közismerté vált, csak idén 350 millió forinttal támogatták Orbánék Mága Zoltán parasztvakító templomi koncertsorozatát. És akkor most nem beszélünk még arról, hogy a véradásokon is Mága Zoltán CD-vel bünteti a véradókat a Bayer Zsolt felesége, Bayerné Matusovits Andrea által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat…

Sokan csak most akadtak ki, pedig már az elmúlt években is százmilliókat kapott Orbánéktól a már szinte követhetetlen cégháttérrel rendelkező kormánypárti haknikirály:

Ahogy akkori cikkünkben már megírtuk:

A Talentum Művészeti Nonprofit Kft., amelynek vezetője Mága újévi koncertjeinek művészeti vezetője például 336,7 millió forint árbevételt könyvelt el, és volt 435 millió forint egyéb bevétele. Ezekből a bevételekből 323,9 millió forint adózás után nyereség maradt meg. A cég közhasznú nonprofitként természetesen nem fizetett adót sem 2017-ben, sem 2018-ban.

A szintén Mágához köthető Primarius Kft., amelynek ugyanott van a székhelye, mint a Talentumnak 27 millió adózott nyereséget könyvelt el. Az Ymso Hungary Kulturális Egyesület, amely a hegedűművészt kísérő Budapest Primarius Szimfonikus Zenekar fenntartója és üzemeltetője ugyan a 2018-as beszámolóját még nem adta le, de 2017-ben 1,28 milliárd forint bevétele volt, ebből 966 milliót fordított személyi és anyagi költségekre, 314 milliót pedig nyereségként könyvelt el. Ez a szervezet is közhasznú, tehát szintén semmit sem adózik.

A százmilliós támogatások ellenére a Mága Zoltán zenészi, illetve zenei teljesítménye egyet jelent a gagyival. Egy általunk megkérdezett, a magyar és nemzetközi zenei világban évtizedeket ledolgozó, komoly elismeréssekkel rendelkező szakember viccesen csak úgy fogalmazott, hogy

Van a gagyi, a gagyibb, meg a Mága…

De a nyilvánvalóan ízlésficamos Orbán mellett többször kiálló, a Fidesz politikáját nyíltan támogató megélhetési muzsikus a jelek szerint nem rendelkezik túl jó megítéléssel jobboldali konzervatív körökben sem, a héten a Válasz Online tette egyértelművé, hogy baloldalisággal nem igazán vádolható zenészek is ki vannak akadva Mága kormányzati hájpolása és indokolatlanul nagyösszegű támogatása miatt.

Kiverte a biztosítékot Mága Zoltán 350 milliós kormányzati kistafírozása a kultúrelit hagyományosan jobbosnak tartott tagjainál is – a Válasz Online érdeklődésére nemcsak Horváth László Fonó-igazgató, de Agócs Gergely és a Csík Zenekar prímása is nemtetszésének ad hangot.

- írta Stumpf András, konzervatív publicista a már említett, Válasz Online-on megjelent cikkében.

A felháborodás megértéséhez azonban nem árt ismerni az arányokat, ugyanis a kulturális tao kivezetése utáni rendszer első évében Mága Zoltán az idei - Kásler Miklós által vezetett - EMMI a 660,9 milliós „kulturális” támogatásának több mint a felét utalta Mága Zoltánnak. Ja, persze, persze: nem neki, hanem egy cégnek… :D