Lévai Anikó elárulta, miért került szinte az összes hazai termőföld fideszes oligarchák kezébe

Egy székesfehérvári gasztronómiai konferencián beszélt arról, milyen jó dolog, ha az embernek földje van.

Lévai Anikó a fenntarthatóság és a klímaváltozás jegyében rendezett eseményen azt mondta:

„Kincs van a birtokában annak, akinek földje van, azonban aki tudja, hogyan kell megművelni a földet, a túlélés zálogát tartja a kezében.”

Fideszes berkekben igazán tudják, mekkora kincset jelent a termőföld, hiszen mintegy 10 éve tartanak törvényesített földrablást, és tömik ki uniós pénzzel (is) az oligarcháik zsebét. Csak Csányi Sándor tavaly több mint négymilliárd forint (4.000.000.000 Ft) uniós agrártámogatást kapott, a második legtöbbet Orbán haverja, Mészáros Lőrinc zsebelte be. 

Az uniós agrártámogatások alapja egyébként a területalapú támogatás, jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák függetlenül attól, hogy mit vetnek. 

A kormányközeli nagybirtokosok esetében úgy repkednek a milliárdok, mint máshol influenzajárvány idején a használt papírzsebkendők. Magyarországon jelenleg úgy néz ki az „igazságos”, „kis- és közepes gazdálkodókat előnyben részesítő” rendszer, hogy a milliárdokat a már egyébként is milliárdosok kapják. Jó példa erre, hogy 771 milliárd 580 millió forint az az összeg, amit agrártámogatásként 2015-ben a magyar állam kifizetett, ennek a 76 százalékát a felső 10 százalék kapta meg, és a maradék 12 százalék fölött kellett osztoznia a pályázók 80 százalékának. Erről korábban már írtunk részletesebben is. 

A Fidesz 2010-es nagy választási ígéreteinek egyike egyébként az volt, hogy megvédik, és alkotmányos védelem alá helyezik a magyar termőföldet, amit ugye korlátlanba vásárolnak fel külföldiek is a saját oligarcháik mellett. Surprise: A termőföldet nem helyezték alkotmányos védelem alá, a parlamentben miniszterelnökként ellene szavazott Orbán Viktor is.