Varga Mihályék nem tartják kockázatosnak a lakosság eladósodottságát

2019. harmadik negyedévének végéig csaknem 700 milliárd forinttal növekedett a háztartások hitelállománya, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ekkora adóssága 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak. A kormány szerint azonban nincs baj.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője fordult írásbeli kérdéssel Varga Mihály pénzügyminiszterhez, miután aggályosnak tartja, hogy a háztartások hitelállománya szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ekkora adóssága 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak. További probléma, hogy a lakosság készpénzállománya történelmi csúcsot ért el, átlépte az 5000 milliárd forintot, mivel a bankolási költségek miatt nem éri meg azt a pénzintézetekben hagyni.

Varga Mihály helyett Tállai András reagált, ő válaszában azt mondja, hogy tulajdonképpen jó dolog, hogy a lakosság újra bízik a pénzintézetekben, és bátran mernek hitelből építkezni, anyagi segítséget igénybe venni. Egyébként pedig nem ért el rekordot a hitelállomány.